Novo poskupljenje goriva u BiH, a očekuje se i dalji rast cijena

gorivo_18

Cijena Brent nafte na svjetskom tržištu trenutno iznosi preko 77 dolara i na najvećim je razinama od 2014. godine. To se odrazilo i na cijene u BiH. Naime, benzinske pumpe su povećale cijene u rasponu od 5 do 10 feninga po litru.

Ova informacija potrvđena je za Fokus.ba u Federalnom ministarstvu trgovine.

„Ovo ministarstvo je od 04. maja 2018. godine zaprimilo oko 400 OPC obrazaca za promjenu maloprodajne cijene i marži naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH. Pomenuta promjena maloprodajne cijene nafnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH odnosi se na povećanje od 5 feninga do 10 feninga po litru“, rekla je za Fokus.ba Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene u Federalnom ministarstvu trgovine.

Riječ je o trećem poskupljenju goriva u ovoj godini, imajući i u vidu da je u februaru došlo do rasta akciza.

U narednom periodu moglo bi doći do novog udara na džepove vozača, s obzirom da analitičari procjenjuju dodatni rast cijene nafte na svjetskom tržištu.

Naime, američko rušenje nuklearnog sporazuma s Iranom zasigurno će se odraziti na cijenu nafte. U slučaju da sporazum bude srušen, a sankcije opet uvedene, strani analitičari smatraju da će time globalna ponuda biti siromašnija za najmanje 500.000 barela dnevno. To bi dovelo do novog rasta cijena, a spominje se i i cifra od 100 dolara po barelu.

„Prateći kretanje cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu porast cijene sirove nafte najčešće automatski utiče i na porast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu. Na visinu cijene u BiH također utiču i drugi faktori: kurs dolara, rafinerijske cijene derivata, kao i izmjena normative u pogledu visine javnih prihoda koji su sadržani u cijeni naftnih derivata“, kazala je Glibo.

Federalno ministarstvo trgovine vrši  formalnu i suštinsku  kontrolu OPC obrasca koje predaju benzinske pumpe. Ukoliko je Obrazac ispravno popunjen,  ministarstvo ga ovjerava  i dostavlja benzinskoj pumpi, a važeće ovjereno obavještenje privredni subjekti dužni su istaknuti na vidnom mjestu na benzinskoj pumpi, odnosno na mjestu uočljivom za kupca.