Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježen početak ljetnje turističke sezone u Banjaluci

turisticka sezona bl

Najperspektivnije oblasti turizma koje su i najzanimljivije turistima koji trenutno posjećuju Banjaluku su adrenalinski i festivalski turizam, javlja Anadolu Agnecy (AA)

Predstavnici Grada Banjaluka i Turističke organizacije Banjaluke (TOBL) na današnjoj konferenciji za novinare povodom ljetnje turističke sezone Banjaluka 2017. istakli su da najviše turista u ovaj grad dolazi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Pohvalili su se priznanjima u oblasti sportskog i avanturističkog turizma te istakli da su dva puta dobili nagradu za gostoljublje koje dodjeljuje Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva Jugoistočne Evropske SACEM International.

Natalija Trivić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluke, rekla je da je Grad odlučio da se posveti razvoju turizma, odnosno da promoviše proizvode koji bi privukli što veći broj turista.

“Sa Turističkom organizacijom Banjaluke (TOBL) pripremili smo ljetnju kampanju koja počinje sutra, gdje ćemo na regionalnim tržištima promovisti ono što Banjaluka ovog ljeta nudi”, rekla je Trivić.

Ostoja Barašin, direktor TOBL, rekao da turizam u Banjaluci više nije pojava nego organizovana privredna djelatnost, da je sve više turista.

“Pored kuturno-istorijskih spomenika, prirodno naslijeđe predstavlja ogroman adut Banjaluke”, rekao je Barašin i obrazložio da su pored manifestacinog turizma, zahvaljujući prirodnom naslijeđu popularni i sportovi na Vrbasu kao što je rafing, kajak, kanu, dajak, ali i penjanje.

Odgovarajući na pitanja novinara, Barašin je istakao da je prošle godine Banjaluku posjetilo 80.000 turista koji su ostvarili 140.000 noćenja, što je 8,5 posto više u odnosu na 2015. godinu.

“U ovoj godinu imamo takođe tendenciju rasta, između četiri i šest procenata mjesečno”, rekao je Barašin.