Obilježena 15. godišnjica rada Udruženja poslodavaca FBiH

poslodavci udruzenje234

Održavanjem svečane sjednice u Sarajevu je danas obilježeno 15 godina rada Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Predsjednik Skupštine Udruženje poslodavaca FBiH Marinko Gilja poručio je da će ovo udruženje biti iskren partner svim nivoima vlasti te da bez poslodavaca nema ni razvoja u BiH.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović istakao je da je udruženje u proteklom periodu afirmirano i prepoznato kao značajni društveni faktor u FBiH, ali i BiH. Dodao je da će nastaviti s provedbom programskih ciljeva, u smislu nastavka socijalnog dijaloga s Vladom FBiH i sindikatima te aktivnog učestvovanja u reformi zakonodavstva.

Naglasio je punu podršku reformama te naglasio da su spremni podnijeti dio te reforme.

– Ali vas također podsjećamo da teret reformi ne može pasti isključivo na teret privrednika i njihovih radnika – poručio je.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da treba puno hrabrosti i sposobnosti da poslodavci opstanu na tržištu te da očuvaju radna mjesta.

– Vi nosite ono što je najvažnije, a to je da građani Federacije mogu zaraditi novac za egzistenciju svojih obitelji – poručio je.

Poslodavci su u posljednjih 15 godina, dodao je Čavara, pokazali da su značajan faktor te da značajno pomažu pronalasku optimuma između parafiskalnih nameta i balansiranju izvršavanja obaveza koje predstoje pred svakom državom.

Čavara je izrazio nadu da će naredne godine biti još uspješnije i da će na tom planu još bolje surađivati te da će svi zajedno stvarati politički ambijent, ali i bolje gospodarstvo kako bi stvorili bolje uvjete za život.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da je prije 15 godina bilo jako teško organizirati udruženje poslodavaca, ali da danas predstavljaju najveći korektiv onoga što radi Vlada FBiH.

– Mi u poslodavcima imamo vrlo važnog savjetnika pri kreiranju zakonskih rješenja, ali moramo priznati da je taj utjecaj još nedovoljan i smatram da moraju postati dominantna snaga – naglasio je.

Obećao je da će Vlada FBiH biti partner ovom udruženju, te da će uvijek uvažavati njihovo mišljenje, koje, kako kaže, neće moći uvijek uvažavati, jer postoje i druge interesne grupe.