Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 25 godina postojanja i 20 godina prisustva EBRD-a u BiH

ebrd godisnjica33

U Sarajevu je u utorak prigodnom ceremonijom obilježeno 25 godina postojanja i djelovanja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i 20 godina angažmana ove institucije u BiH.

Sudionike svečanosti pozdravio je predsjednik EBRD-a Summa Chakrabarti, istaknuvši značaj Bosne i Hercegovine i regiona zapadnog Balkana u projekcijama ove banke.

Naglasio je spremnost EBRD-a da se i nadalje snažno angažira na razvojnim projektima i podržava započete reforme te pozdravio napredak koji je BiH postigla nakon faze obnove, ocijenivši da je sada pravo vrijeme za svestrani razvoj BiH na putu ka evropskim integracijama.

Chakrabarti je podsjetio da je u BiH u proteklih 20 godina EBRD uložio gotovo dvije milijarde eura u više od 130 projekata, od kojih je većina infrastrukturnih, te najavio da će dvije naredne godine biti rekordne sa inveticijama od po 200 miliona eura svake godine.

– Mi želimo pomoći BiH da oslobodi vlastiti potencijal u različitim oblastima, od proizvodnje do ekološki čiste energije. Želimo pomoći BiH i cijeloj regiji kada se radi o povećanju stranih investicija – kazao je predsjednik EBRD-a, navodeći da je ohrabren činjenicom da je BiH usvojila Reformsku agendu koja ima čvrstu političku podršku.

Podsjetio je na historijat i misiju EBRD-a od osnutka nakon pada Berlinskog zida, te najavio da će EBRD-ova godišnja skupština biti održana u Sarajevu 2019. godine.

Dobrodošlicu uime domaćina svečanosti poželio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, akcentirajući značaj prisustva EBRD-a u BiH i doprinos ove institucije obnovi i razvoju naše zemlje.

Govoreći i u svojstvu guvernera BiH u EBRD-u, Šarović je kazao da je EBRD jedan od ključnih partnera u posljednjih 20 godina, te da je i trenutno više od 200 miliona eura, sredstava ove banke, angažirano u BiH.

– Mi smatramo da možemo i više i želimo da saradnju s EBRD-om unaprijedimo, posebno u narednim godinama – kazao je Šarović, ocijenivši kako je najavljeno održavanje godišnje skupštine EBRD-a u BiH izuzetan znak podrške našoj zemlji.

Svečanosti koja je organizirana u saradnji s Uredom EBRD-a u Sarajevu, prisustvovali su predstavnici privrednog i političkog života u BiH, te članovi diplomatskog kora i zvaničnici međunarodnih organizacija, kao i brojni gosti i zvanice.