Biznis

Svjetska banka

Objavljene nove bilješke o uticaju COVID-19 na Zapadni Balkan

05/06/2020

Ovim bilješkama je kompletiran nedavno objavljeni redovni ekonomski izvještaj za Zapadni Balkan (RER) #17 i prateće bilješke za zemlje, koji su objavljeni 29. aprila i 29. maja

Objavljena je nova serija bilješki Svjetske banke, koje sagledavaju uticaj COVID-19 na fiskalnu politiku, finansijski sektor, vanjski sektor i privatni sektor na Zapadnom Balkanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovim bilješkama je kompletiran nedavno objavljeni redovni ekonomski izvještaj za Zapadni Balkan (RER) #17 i prateće bilješke za zemlje, koji su objavljeni 29. aprila i 29. maja, a daju projekcije makroekonomskih uticaja COVID-19 na Zapadni Balkan. Ova završna grupa bilješki naglašava specifične teme za pojedine sektore politike fiskalnog, finansijskog i vanjskog sektora i uticaj na privatni sektor, kako ga vide firme, što je od kritičnog značaja za adekvatan srednjoročni odgovor politike na uticaje COVID-19.

Posljednje bilješke uključuju: ekonomski i socijalni uticaj COVID-19 na fiskalnu politiku, ekonomski i socijalni uticaj COVID-19 na finansijski sektor, ekonomski i socijalni uticaj COVID-19 na vanjski sektor, osjetljivost Zapadnog Balkana na COVID-19: perspektiva na nivou firme.

Kompletni RER #17 za Zapadni Balkan sada prikazuje cjelokupnu sliku uticaja pandemije COVID-19 na tu evropsku regiju i daje preporuke kako na adekvatan način dizajnirati opcije odgovora makro, socijalne i sektorski specifičnih politika u regiji u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

Svi izvještaji se mogu preuzeti putem linka: www.worldbank.org/eca/wbrer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.