Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tržište rada

Objavljeno koje radnike u BiH poslodavci najviše traže

zavod za zapošljavanje biro nezaposleni
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ilustracija

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija: ugostiteljstvo i turizam, elektrotehnika – mašinstvo, transport – skladištenje i logistika, zanatske usluge, te komercijala – prodaja

Analiza tržišta rada koju je danas u Sarajevu predstavio portal MojPosao.ba pokazala je da je u prvoj polovini 2023. potražnja za radnicima u BiH pala za 0,9 posto.

Istaknuto je da to predstavlja preokret u odnosu na prethodne dvije godine kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu, te je u 2022. rasla više od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

– Prvi put nakon više od 10 godina pada potražnja za radnicima u IT sektoru, a raste interes za te poslove. S druge strane, najveći porast potražnje za radnicima zabilježen je u kategoriji transporta, skladištenja i logistike – navela je direktorica operacija portala MojPosao.ba Nermana Ajanović-Hajdarpašić.

Najveći broj oglasa

Poslodavci su u prva dva kvartala ove godine najveći broj oglasa objavili u kategorijama: komercijala – prodaja (21 posto), transport – skladištenje i logistika (9.93 posto), ekonomija i finansije (7.90 posto), elektrotehnika – mašinstvo (7.55 posto), te ugostiteljstvo i turizam (7.11 posto).

S druge strane, radnici u BiH u 2023. su najviše zainteresovani za poslove u kategorijama: administrativne usluge, nekretnine, osiguranje, komercijala – prodaja i ljudski resursi, a najmanji interes za rad u kategorijama: prevoditeljske usluge, rudarstvo, zanatske usluge, obrazovanje i konsalting.

Najtraženija zanimanja u 2023. bila su: agent u pozivnom centru, trgovac/prodavač, komercijalista, vozač (sve kategorije), skladištar, radnik u proizvodnji, konobar/šanker, voditelj prodaje, bravar/cjevar/zavarivač/tesar, te kuhar.

Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini tekuće godine sedam posto oglasa bilo je sa inostranom lokacijom. U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je manji za dva posto, međutim podaci su pokazali da je broj prijava na te oglase veći u odnosu na prošlu godinu.

Rad u inostranstvu

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija: ugostiteljstvo i turizam, elektrotehnika – mašinstvo, transport – skladištenje i logistika, zanatske usluge, te komercijala – prodaja. Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategoriji transport, skladištenje i logistika, te pad potražnje za radnicima u IT sektoru.

Kada su u pitanju države iz kojih traže bh. radnike i dalje su najzastupljenije: Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH.