Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački kancelar

Objavljeno koliku platu prima Olaf Scholz, nije ni blizu najviših u Njemačkoj

Olaf Scholz – Kay Nietfeld – DPA – PIXSELL

Prvi na listi je Richard Lutz, generalni direktor “Njemačke željeznice” (Deutsche Bahn), sa godišnjom platom od 900.000 eura,

Najmanje 21 član upravnog odbora, uprave firmi ili institucija njemačke države ima veću platu od kancelara Olafa Scholza, koji prima oko 360.000 eura godišnje, pokazuje lista koju je objavilo Ministarstvo finansija Njemačke.

Prvi na listi je Richard Lutz, generalni direktor “Njemačke željeznice” (Deutsche Bahn), sa godišnjom platom od 900.000 eura, a sa platom od 863.000 eura slijedi Stefan Hofschen, generalni direktor “Državne štamparije” (Bundesdruckerei), koja je, između ostalog, zadužena za izradu pasoša, ličnih dokumenata, poštanskih markica, novčanica, kao i uređaja za njihovu izradu, prenosi Deutsche Welle.

Potom slijede ostali članovi odbora “Njemačke željeznice” i članovi Uprave državne razvojne banke KfV, koji godišnje primaju između 555.400 i 687.600 eura.

Zarada generalnih direktora različitih istraživačkih centara “Helmholtz”, Njemačke kontrole letenja, “Autobahn GmbH”, operatera naplate putarine “Toll Collect” i njemačke Savezne finansijske agencije su veće od plate kancelara ili su slične.

Ministarstvo finansija Njemačke listu je objavilo tek nakon više zahtjeva i prepiske sa Janom Korteom, šefom poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu.

Korte se u prepisci sa Ministarstvom konkretno obraćao ministru Christianu Lindneru (FDP), koji je nedavno rekao da nijedan direktor javnog servisa u okviru ARDa ne bi trebalo da zarađuje više od kancelara, te da bi trebalo štedljivije trošiti novac onih koji plaćaju obaveznu TV pretplatu.

Prema pisanju Njemačke mreže urednika (RND), Korte je ranije već dva puta uputio ovaj zahtjev.

Ministarstvo je konačno poslalo poslaniku listu na kojoj su navedene plate ukupno 151 člana uprava i menadžmenta raznih firmi i institucija njemačke države.