Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvanični podaci

Objavljujemo spisak bh. firmi koje su lani uvezle 60.479 tona vode, neki i iz Saudijske Arabije!

flasirana voda
foto: unsplash

Pročitajte ko je sve i koliko u
zemlji koja je bogata vodom uvozio ovaj prirodni resurs. Ukupno je za vodu plaćeno 34,8 miliona KM

Bosna i Hercegovina, zemlja koja je bogata vodnim resursima, uvezla je prošle godine čak 60.479.292 litara/kilograma vode odnosno 60.679 tona ovog prirodnog resursa. Prema zvaničnim podacima Vijeća ministara BiH riječ je o uvezenoj vodi u iznosu od 34,8 miliona KM!

Ukupno 41 firma na cijelom području BiH, prema podacima iz Vijeća ministara BiH koji su dostavljeni Parlamentu, a na osnovu poslaničkog pitanja zastupnika Šemsudina Mehmedovića, uvezla je vodu iz niza zemalja svijeta.

Srbija, Hrvatska…

Tako su navedene firme, koje posluju u BiH, uvozile vodu iz Srbije, Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Belgije, Turske, Francuske, Kosova, pa čak i iz Saudijske Arabije! Prema ovim podacima vodu iz Saudijske Arabije su u BiH uvozile pojedine ambasade i međunarodne organizacije.

Zanimljivo je, primjerice, da je firma Sarajevski Kiseljak koja se bavi proizvodnjom mineralne vode, vodu uvozila iz Hrvatske i Srbije.

S druge strane, također, prema podacima iz Vijeća ministara BiH, naša država je tokom 2023. izvezla 49.346.195 kilograma ili 49.346 tona vode. Ako se uporede podaci uvoza i izvoza dolazi se do zaključka da se radi o popriličnom deficitu, budući da uvoz vode za oko 11 miliona kilograma ili 11.000 tona vode veći od izvoza.

Najveći izvoznici

Vodu smo, između ostalog, izvezli u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, te Ujedinjene Arapske Emirate.

Ovdje treba napomenuti da su najveći izvoznici vode bili Sarajevski Kiseljak, Vispak Visoko, te As d.o.o.

U prilogu objavljujemo tabelarni spisak firmi koje su uvozile vodu u 2023. godini.

tabela uvoznika vode
tabela uvoznika vode