Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preventivne mjere

Obustavljen lokalni željeznički putnički saobraćaj u RS

banja luka (1)

Na cijeloj teritoriji RS jučer je uvedena zabrana kretanja starijih od 65 godina, a od 20.00 do 05.00 sati i zabrana kretanja za sve osobe

Željeznice Republike Srpske (RS) u ponoć su u potpunosti obustavile lokalni putnički saobraćaj na svim relacijama, s ciljem prevencije i sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjera obustave kompletnog lokalnog putničkog saobraćaja na prugama Željeznica RS-a bit će na snazi do opoziva, a za nju imaju saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Iz tog Ministarstva tvrde da u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH i nadležnim organima u drugim zemljama rade na rješavanju pitanja definisanja transportnih koridora sa Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom, jer se u ovim zemljama prijevoz tereta odvija putem konvoja, zbog situacije nastale pojavom virusa korona.

Zbog epidemiološke situacije u regionu i pojačanih kontrola na graničnim prelazima, kako napominju iz Ministarstva, povećana je gužva i duge su kolone teretnih vozila, te je upućen apel svima da budu strpljivi u uslovima vanredne situacije i pridržavaju se uputstava graničnih službi.

Na cijeloj teritoriji RS jučer je uvedena zabrana kretanja starijih od 65 godina, a od 20.00 do 05.00 sati i zabrana kretanja za sve osobe.

Zabrana kretanja u tom bh. entitetu trajat će do 30. marta, a nepoštovanje će biti kažnjavano, upozorili su iz entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od virusa korona u BiH dosad su zaražene 94 osobe (59 u RS i 35 u FBiH), a jučer je potvrđen i prvi smrtni slučaj usljed infekcije.

Izliječeno je dvoje ljudi.