Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

riječ stručnjaka

Očekuje li se pad vrijednosti konvertibilne marke? Prognoze nisu optimistične

novcanice novac pare konvertibilne marke

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Sa padom eura, koji je na istorijskom minimumu, pada i vrijednost konvertibilne marke, iako fiksni kurs stvara privid da je valuta stabilna

Iako je ove godine proslavljena 20. godišnjica uvođenja evra, razloga za slavlje nema, jer situacija nije povoljna. Trenutno, jedan dolar iznosi 0,97 eura što je najslabija pozicija ikada. Pad vrijednosti eura, upozoravaju stručnjaci, znači i pad vrijednosti konvertibilne marke, javlja BHRT.

Novac u novčanicima građana sve manje vrijedi, kažu ekonomisti. Sa padom eura, koji je na istorijskom minimumu, pada i vrijednost konvertibilne marke, iako fiksni kurs stvara privid da je valuta stabilna.

– Mi sada imamo situaciju kad se saberu dugovi i deficit, jednaci su društvenom proizvodu, to znači da je najmanje 4 marke za evro, to znači da bi cijene trebale da budu duplo, sve. Novac nema realnu vrijednost, mi mjerimo sadašnje statističke vrijednosti istorijskom vrijednosti novca, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Stabilnost konvertibilne marke je iluzija, kaže ekonomista Igor Gavran.

– Štetu osjećamo kada je riječ o kupovini energenata, i cijena plina i cijena nafte je vezana za dolar, i također uvoženjem s područja koja nisu u eurozoni postaje skuplji za BiH, a znamo da smo ovisni o uvozu, tvrdi Gavran.

Rat u Ukrajini i svjetska ekonomska kriza prednjače na listi uzročnika pada vrijednosti evra. Dok neki profitiraju, za druge nema pozitivnih vijesti. Iz nevladinog sektora smatraju da će građani kroz recesiju platiti finalnu cijenu.

– Iz njihovih džepova i od njihovih malih plata i prihoda veliki dio sredstava otiići za pokrivanje ne samo poskupljenja, nego i niza ozbiljnih promšaja vlasti u BiH, poručuje Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

S druge strane, prognoze ekonomista nisu optimistične.

– Kad dođe vrijeme da se ne mogu vrati dugovi, valuta napušta čvrsti kurs i kreće u tržišno izravnanje i tada grune inflacija, tada krene inflacija koja je u nekim zemljama bila nepojmljivo visoka i kod nas će biti nepojmljivo visoka, dodaje Milojević.

Iako konvertibilna marka neće devalvirati u odnosu na euro, dijeliće njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu sa dolarom.