turizam u tuzli

Očekuje se 380.000 gostiju: Počela sezona na Panonici, ovo su nove cijene

panonsko yt

Osim kupanja i redovnih sadržaja, na Panonskim jezerima ove godine goste očekuje i niz koncerata u koncertnoj areni bašte Vrtića nadomak Panonike, bajk fest, kao i povratak najvećeg gradskog festivala Kaleidoskop

Počela je sezona kupanja na Panonskim jezerima u Tuzli. Nakon dvije godine s ograničenim brojem ulazaka, ove godine očekuju 380 hiljada posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva.

Novu sezonu kupanja na Panonici su dočekali spremno. Voda je i tehnološki i higijensko-epidemiološki ispravna, a o redovnom održavanju čistoće, sigurnosti i usluzi za goste brine oko 150 uposlenih. Promjenjivo vrijeme za sada okuplja manji broj gostiju, javlja BHRT.

Ove godine se na Panonici očekuje oko 380 hiljada gostiju. Dolaze individualno, a posljednjih godina i organizovano posredstvom agencija iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

– Ono što će dočekati naše goste su tri jezera, tri slana jezera saliniteta kao u Jadranskom moru, 35 grama soli. Po tom je Panonika i najpoznatija osim što se nalazi u centru Grada Tuzle. Tu su naši veliki broj ugostiteljskih objekata sa svojim sadržajima i naravno dio kulturnih sadržaja, kaže Maid Porobić, direktor JKP “Panonika” Tuzla.

Prethodne dvije godine za Panoniku su značile održati kontinuitet rada premda je posjeta, s obzirom na pandemijske uslove, bila na solidnom nivou. Ove godine se očekuje povratak na rekordnu 2019. godinu.

– Kažu da smo imali oko 64 hiljade noćenja zabilježenih u Gradu Tuzli i ovdje skrećem pažnju na to da su to prijavljeni gosti, gosti za koje je plaćena boravišna taksa. U 2021. smo imali blizu 48 hiljada, dakle i onda možemo reći da u 2022. s pravom očekujemo povratak na te staze jednog strelovitog uspona sektora turizma”, kaže Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Tuzla.

Ovo su ovogodišnje cijene:

Osim kupanja i redovnih sadržaja, na Panonskim jezerima ove godine goste očekuje i niz koncerata u koncertnoj areni bašte Vrtića nadomak Panonike, bajk fest, kao i povratak najvećeg gradskog festivala Kaleidoskop.