Biznis

Očekuje se rast stranih ulaganja i smanjenje nezaposlenosti u BiH do 2018.

05/12/2015

U BiH bi, nakon očekivanog ekonomskog rasta od 2,5 odsto u ovoj godini, ta stopa u narednoj godini trebalo da iznosi 3,1 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Očekuje se i rast investicija sa 7,3 odsto iz ove na 9,6 odsto u sljedećoj godini, pri čemu bi ukupan rast domaće potražnje trebalo da u ovoj godini iznosi 2,3 odsto, a u narednoj 2,9 odsto.

U Informaciji o perspektivama BiH 2016-2018. godina” navodi se i da uz ovaj prognozirani rast treba očekivati i pozitivne pomake na tržištu rada u BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH do kraja godine predviđa smanjenje nezaposlenosti koje bi trebalo da bude praćeno porastom broja zaposlenih u procentu od 1,5 odsto.

“U 2016. godini, uz pretpostavljeni ekonomski rast očekuje se nastavak pozitivnih dešavanja na tržištu rada, a u 2017. i 2018. godini predviđa se povećanje obima potražnje, investicija i trgovine, što bi trebalo da ima pozitivan uticaj na kreiranje novih radnih mjesta i uvećanje prosječnih neto plata”, navodi se u izvještaju.

Broj zaposlenih i nivo plata bi se mogli uvećati u svim područjima djelatnosti, a pretpostavlja se da bi ukupan broj zaposlenih u BiH u 2017. godini mogao da bude povećan za dva odsto, odnosno do 2,1 odsto u 2018. godini.

Očekuje se da bi prosječna neto plata mogla da u naredne tri godine bude povećana za 1,9, odnosno 2,1 odsto.

Direkcija procjenjuje da bi direktna strana ulaganja u sljedećoj godini mogla da iznose od 880 do 930 miliona KM. Rast stranih investicija očekuje se i u 2017. godini, i to od 890 do 940 miliona KM, a strana ulaganja u BiH u 2018. godini mogla bi da iznose od 970 do 1,03 milijarde KM.

Za naredne tri godine prognozirana je potpuna normalizaciju ekonomskih prilika u BiH i na planu spoljnotrgovinske razmjene.

U ovoj instituciji smatraju da bi reformski procesi i unapređenje poslovnog okruženja, standardizacija, te veća diverzifikacija izvoznih tržišta trebalo da u znatnoj mjeri ojača izvoz iz BiH, čiji je očekivani rast u 2017. i 2018. godini od 6,7 do 7,4 odsto.

Nosilac tog izvoza trebalo bi da bude prerađivačka industrija, u okviru koje bi uz tradicionalne izvozne grane dodatni doprinos trebalo da budu i ostale djelatnosti koje mogu da realizuju izvozni potencijal.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH /FBiH/ Marko Šantić rekao je za “Dnevni avaz” da vlade Republike Srpske i FBiH u posljednje vrijeme dobro sarađuju i da bi se u vezi sa tim mogle i ostvariti optimističke prognoze Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

On ističe da su politička stabilnost i stabilna vlast presudni za ekonomske reforme i povoljan poslovni ambijent.

I direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da su prognoze Depa BiH o ekonomskom rastu realne i moguće, ali da su neophodne reforme tako da BiH mora da ima ekonomske i socijalne amortizere da ublaži ekonomske šokove koji se manifestuju prvenstveno zbog globalnih problema.

On smatra da su javne investicije ključni pokretač ekonomskog rasta u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.