Biznis

dobra vijest za penzionere

Od 1. jula na snagu stupa novi zakon u Njemačkoj, za 21 milion penzionera to znači više novca

05/06/2022
Foto: Anadolija

Nacrtom zakona ministra rada Hubertusa Heila (SPD), Bundestag je donio poboljšanja za osobe koje već duže vrijeme primaju invalidske penzije

Od 1. jula, otprilike 21 milion penzionera u Njemačkoj dobit će znatno povećanje svojih penzija. Penzije će na zapadu zemlje porasti za 5,35 posto, a na istoku za 6,12 posto.

Taj je zakon izglasan u petak, 3. juna, glasovima koalicije, Unije i AfD-a.

Nacrtom zakona ministra rada Hubertusa Heila (SPD), Bundestag je donio poboljšanja za osobe koje već duže vrijeme primaju invalidske penzije, prenosi magazin Fenix.

Zakonom Vlada ponovno uvodi faktor sustizanja u mirovinsko osiguranje koji usporava povećanje penzije. Time se želi nadoknaditi činjenica da su penzioneri prošle godine bili pošteđeni smanjenja penzija. Penziono osigiranje izazvalo je nultu rundu u 2021. godini.

– Glavni razlog snažnog povećanja penzija uprkos faktoru sustizanja je pozitivan trend plaća zbog dobrih kretanja na tržištu rada u Njemačkoj, rekao je savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD).

I prije nulte runde prošle godine mirovine su porasle, ali znatno manje nego ove godine. U 2020. godini došlo je do povećanja mirovina od 3,45 posto na zapadu i 4,20 posto na istoku. Podsjetimo, posljednji put su mirovine bile veće nego dana na zapadu Njemačke davne 1983. godine, kada su bile 5,59 posto.

Visoka inflacija stvara zabrinutost

U Bundestagu je nekoliko političara bilo zabrinuto zbog visoke inflacije, uprkos rekordnom povećanju penzija. Zastupnik CDU-a Stefan Nacke požalio se da nema dovoljno mjera za ublažavanje posljedica poskupljenja. Stručnjak za penzije Matthias W. Birkwald kritizirao je da je faktor sustizanja ponovno uveden uprkos inflaciji te je povećanje penzija stoga manje izraženo.

Svako ko već duže vrijeme prima invalidsku mirovinu trebao bi ostvariti pravo na povećanje penzije. Oni koji su primali invalidsku penziju od 2001. do 2018. ubuduće će primati dodatak od 4,5 ili 7,5 posto, a time i višu mjesečnu penziju. Ukupno, oko tri miliona penzionera imat će koristi od ovih doplata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.