Neočekivani trošak

Od 1. novembra novi finansijski udar na građane BiH

automobil gume guma tocak pixabay

“Došlo je do povećanja svih ulaznih parametara, faktura, tako da nam nije preostalo ništa drugo nego formirati nove cijene”, kažu u “Energyju”

Građani BiH koji posjeduju automobile uskoro bi mogli biti suočeni s neočekivanim troškom, kupovinom zimskih guma, koje će, prema posljednjim podacima, biti skuplje za najmanje 20 posto u odnosu na prošlogodišnju cijenu, piše Avaz.

Kućni budžet

Budući da je u BiH posjedovanje zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obavezno u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine za sva motorna vozila, izuzev svih motocikala, priprema vozila za zimu, očito, debelo će se odraziti na kućni budžet.

Podsjetimo, prošle godine su cijene zimskih guma dosegle rekordno visoke cijene, a specijalizirani automagazini predviđaju da će ove zime njihove cijene porasti za 20 posto!

Do prije nekoliko mjeseci industrija guma još je uglavnom dobivala važne sirovine, kao što su čađa i sintetička guma, iz Rusije i Ukrajine.

U „Energyju“, firmi koja se bavi prodajom i montažom autoguma, već su formirali nove cijene.

– Došlo je do povećanja svih ulaznih parametara, faktura, tako da nam nije preostalo ništa drugo nego formirati nove cijene. Za 20 posto je došlo do povećanja cijena guma evropskih proizvođača, a za 30 posto kineskih u odnosu na prošlu godinu – kazali su za Avaz iz ove firme.

Određene naznake

Iz kompanije „RPM GlobalTrade“, koja se bavi uvozom, distribucijom i prodajom guma i maziva svjetski poznatih brendova, kazali su kako postoje određene naznake da bi trebalo doći do ponovnog povećanja cijena guma.

– Međutim, još nemamo neka konkretna saznanja, a još manje jasne brojke, no usljed povećanja cijena sirovina i transporta, svakako je očekivati novi rast, nažalost – odgovorili su nam.