Sezonsko poskupljenje

Od danas nove cijene putarina kroz Hrvatsku

cestarina

Riječ je o sezonskom poskupljenju, koje se primjenjuje za motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere

Na auto-putevima u Hrvatskoj od danas su na snazi nove cijene putarine, veće za čak 10 odsto za pojedina kategorije vozila.

Riječ je o sezonskom poskupljenju, koje se primjenjuje za motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Cijena putarine na relaciji Zagreb-Dugopolje /Split/ za privatne automobile, odnosno prvu kategoriju vozila, porašće sa 181 na 200 kuna /27 eura/, Zagreb-Karlovac sa 19 na 21 kunu /oko 2,90 eura/, a Zagreb-Rijeka sa 70 na 77 kuna /10 eura/, prenose hrvatski mediji.

Vožnja auto-putem do Zadra od danas će za automobile koštati 134 kune /18 eura/, a do Šibenika 169 kuna /23 eura/.

Za vožnju do najjužnije tačke auto-puta Zagreb-Ploče, do izlaza Čarapine iznad Ploča, koštaće čak 257 kuna /35 eura/.

Iz Hrvatskog auto-kluba /HAK/ podsjećaju da je model sezonskih cijena putarine jedna od prihvaćenih mjera finansijskog restrukturiranja firmi u sektoru putne infrastrukture, ali i da se oko 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa auto-putevima ostvaruje u ljetnim mjesecima.

Na pojedinim auto-putevima broj vozila ljeti se povećava i do tri puta u odnosu na ostali period u godini.

Opravdavajući poskupljenje, iz HAK-a ističu i da se u ukupnom prometu vozila najveći udio odnosi na motocikle, privatna vozila, privatna vozila s prikolicom i kampere.

Prema nedavno iznesenim podacima, prihodi od putarine na auto-putevima od početka godine do 10. juna premašili su 1,1 milijardu kuna, što je 5,3 odsto više nego u isto vrijeme lani.