Povećana naknada

Od januara skuplja struja u RS-u

struja

Istovremeno, uvećane račune za električnu energiju su najavili iz ERS za pravna lica čemu se protive poslodavci

Januarski računi za struju svih potrošača Elektroprivrede RS biće veći jer je povećana naknada za obnovljive izvore električne energije za oko 44,2 odsto.

Odluka Regulatorne komisije za energetiku o povećanoj naknadi objavljena je u “Službenom glasniku RS” od 27. decembra prošle godine, a donesena je 9. novembra.

Naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi krajnji kupci, i domaćinstva i pravna lica, a od 1. januara se obračunava po 0,0075 KM po potrošenom kilovatu struje, dok je tokom prošle godine ta naknada bila 0,0053 KM po kilovatu. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodatu vrijednost tako da će poskupljenje naknade biti uvećano za iznos PDV.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u Srpskoj je oko 350 kilovata, što znači da će u prosjeku naknada za OIE iznositi oko 2,6 KM bez PDV.

Novac od naknada za obnovljive izvore električne energije ne ide “Elektroprivredi RS” već se raspoređuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Istovremeno, uvećane račune za električnu energiju su najavili iz ERS za pravna lica čemu se protive poslodavci. Kako “Srpskainfo” saznaje, danas treba da bude održan sastanak poslodavaca sa predstavnicima Vlade i ERS u vezi sa ovom najavom.