Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen izvještaj o poslovanju Feroelektru zbog duga od 20 miliona KM

feroelektro
Arhiva / Fokus.ba

Ponovljena Skupština dioničara “Feroelektra” održana je danas u prostorijama te firme u Sarajevu.

Predsjednik Sindikalne podružnice “Feroelektra” Senad Smajić je nakon sjednice kazao novinarima da na Skupštini dioničara nije prihvaćen Izvještaj o poslovanju “Feroelektra”, s obzirom na to da je dosadašnji gubitak oko 20 miliona KM.

– Iz tog razloga, dioničari nisu prihvatili izvještaj o poslovanju i automatski, po Zakonu o privrednim društvima, po tački 259, kaže se da Skupština može razriješiti dosadašnji Nadzorni odbor ako ne usvoji izvještaj o poslovanju – kazao je Smajić.

Dodao je da je imenovan novi Nadzorni odbor predložen od Vlade FBiH, te da su sto posto prisutni na Skupštini glasali za te članove Nadzornog odbora.

– Danas je bila Skupština dioničara po dnevnom redu koji, nažalost, nije bio dobar u smislu da nije stavljena tačka ‘razrješenje starog Nadzornog odbora’, nego je stavljena samo tačka imenovanje novog, pa smo tako došli u situaciju da imamo sada dva nadzorna odbora, ali nije ni to problem – kazao je Smajić, te dodao da su o tome razgovarali s određenim nadležnima za ovaj slučaj.

Po njegovim riječima, s obzirom na to da nije usvojen Izvještaj o poslovanju za 2014. godinu, jer je u izvještaju 20 miliona KM gubitaka, po članu 259 Zakona o privrednim društvima, „Skupština ukoliko ne usvoji izvještaj o poslovanju automatski može da razriješi dosadašnji Nadzorni odbor“.

Dakle, dodao je on, “idemo korak po korak”.

– Ne možemo reći da smo prezadovoljni, ali ovo je put kojim se ide. Bilo je pokušaja nekih manjih opstrukcija od strane Stanića, ali je sve na vrijeme uočeno i na kraju je Skupština protekla u najboljem redu – kazao je Smajić.

Odgovarajući na novinarski upit, naveo je da, prema njihovim saznanjima, odnosno prema izvještaju Komisije za vrijednosne papire kojem su oni u posjedu, „Stanić Invest“ apsolutno nema nikakav udio u vlasništvu u „Feroelektru“.

Smajić nije mogao reći novinarima da li će novoimenovani Nadzorni odbor sada moći da postavlja upravu društva i da pokušava pokrenuti rad u „Feroelektru“.

– Vidjet ćemo to. U ponedjeljak ćemo tražiti sastanak u Vladi da vidimo koji su nam dalji postupci – kazao je Smajić.

Po njegovim riječima, punih deset mjeseci nakon presude Kantonalnog suda kojom se raskida kupoprodajni ugovor „Stanić Investa“ sa Agencijom za privatizaciju u predmetu „Feroelektro“, „Stanić nažalost, i dalje vlada „Feroelektrom“ iako nije ni većinski vlasnik“.

Ediba Hamamdžić koja je danas imenovana u novi Nazorni odbor kazala je novinarima kako je bitno da je Skupština dioničara konačno održana.

– Koliko smo opstrukcija imali, ovo je fantastično što je odrađeno danas – kazala je ona.

Na novinarsko pitanje je li moguće da se „Feroelektro“ pokrene da radi, kazala je da su bili 11 godina optimisti i borili su se da bi se pokrenuo „Feroelektro“, te da očekuju da se on pokrene.