Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neograničen broj prijava

Odlična prilika za studente koji tokom ljeta žele raditi u Njemačkoj

studenti sarajevo rad u njemačkoj preko ljeta
FOTO: Screenshot
Ilustracija

Rad u Njemačkoj tokom ljeta. Za poljoprivredu vlada jako mali interes kod naših studenata, dok je u druga dva sektora interes daleko veći

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pozvala je studentice i studente upisane na univerzitete u BiH da se prijave za rad u SR Njemačkoj tokom ljetnog raspusta. Program ferijalnog rada odvija se u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke, a rok za dostavljanje ponuda je 19. februar 2024. godine.

Program je namijenjen redovnim studentima, s tim da nisu upisani u posljednju godinu studija. Važno je da dobro govore njemački jezik i spremni su raditi u Njemačkoj ne kraće od dva mjeseca. 

Ukinute kvote

Ovaj program Agencija za rad i zapošljavanje BiH provodi skoro 20 godina, tačnije od 2005. Međutim, interes studenata, posebno od perioda pandemija Covida-19, zanemariv je. 

– Recimo 2020. godine imali smo 50 prijava, a zbog pandemije nije bila niti jedna realizacije jer se nije moglo otići u Njemačku. Nakon te godine interes je opao, pa smo u naredne tri imali prosječno 15 prijava. Od toga je tek tri do pet realizirano, odnosno toliko je kandidata prihvatilo radne ponude i otišlo na ferijalni rad. Ranijih godina, opet, u zavisnosti od odobrene kvote, broj prijava je varirao između 150 i 200, a broj studenata koji su otišli na rad se kretao između 30 pa čak do 90 – rekao je za Fokus Boris Pupić, stručni saradnik za informiranje u Agenciji.

Upravo zbog smanjenog interesa, Njemačka je ove godine ukinula kvote za ferijalni rad, tako da je broj prijava neograničen. Zainteresirani studenti mogu se prijavljivati i putem zavoda za zapošljavanje, a o broju aktuelnih prijava još je rano govoriti. 

Plaće kao i ostalim radnicima

– Kada su u pitanju poslovi koji se nude oni su, uglavnom, u sektorima ugostiteljstva, hotelskog smještaja i poljoprivrede. Za poljoprivredu vlada jako mali interes kod naših studenata, dok je u druga dva sektora interes daleko veći. Najčešće se radi o poslovima čišćenja i pomoćnih usluga u hotelima i odmaralištima, te poslovima u lancima restorana – navodi Pupić.

Dodaje da su plaće jednake onima koje dobijaju i svi ostali radnici na istim poslovima u Njemačkoj. Što se tiče smještaja, najčešće se studenti sami brinu o tome, ali im poslodavac pruži određenu podršku.  

– U manjem broju slučajeva, kada su u pitanju hoteli ili odmarališta sa dovoljnim smještajnim kapacitetima, smještaj bude obezbijeđen – kaže Pupić.