Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada ZDK

Odobrena subvenciju dijela plaće za još 351 radnika

290520_ZDK_subvencije_markica

Novom u nizu odluka odobrena je isplata 71.253 KM, čime je ukupan iznos dosad odobrenih subvencija Ministarstva za privredu povećan na 343.882 KM, a broj radnika porastao na 1.694

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je šestu odluku o odobravanju subvencije dijela plaće za mart kojom je obuhvaćen 351 zaposlenik u 38 pravnih i 131 fizičko lice u ovom kantonu kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Novom u nizu odluka odobrena je isplata 71.253 KM, čime je ukupan iznos dosad odobrenih subvencija Ministarstva za privredu povećan na 343.882 KM, a broj radnika porastao na 1.694.

– Očekujemo da ćemo za dvije sedmice završiti obradu svih 2.000 prijava za mart koje su dostavljene na javni poziv. Isplaćene su dvije odluke, a Ministarstvu finansija je upućen nalog za isplatu subvencija koje su odobrene trećom odlukom – rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Najavio je da ovo ministarstvo za iduću sjednicu Vlade priprema informaciju o aplikantima koji nemaju neizmirenih obaveza prema Poreznoj upravi i Upravi za indirektno oporezivanje, a nisu dostavili kompletnu dokumentaciju traženu putem javnog poziva, kako bi se i ovim privrednim subjektima omogućilo korištenje subvencije.

Isplata polovine minimalne plaće za mart i punog iznosa minimalne plaće za april interventna je mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privrednim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa. Pravo na subvenciju imaju subjekti koji nisu otpuštali radnike u periodu od 29. februara do 30. aprila, te koji su izmirili dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 29. februara. Javni poziv za april otvoren je do 8. juna, saopćeno je iz Press službe ZDK.