Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sajam organske proizvodnje u Jablanici

jablanica sajam

U Jablanici je danas, u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja, a pod pokroviteljstvom općine Jablanica,po prvi puta držan Sajam organske proizvodnje.

Na sajmu su predstavljeni organski proizvodi, domaćih proizvođača sa područja Jablanice, Konjica, Prozor-Rame i Mostara. Nakon svečanog otvaranja sajma, izlagači i posjetitelji imali su prilikuupoznati se sa izloženim organskim proizvodima, razmijeniti iskustva, te steći nova znanja i kontakte koji će im omogućiti širenje njihovog tržišta.

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić Dedić je u izjavi za Fenu istakao da je veoma ponosan što je u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja organizirana jedna ovakva manifestacija, te da će im ovo sigurno pomoći da steknu određena znanja, kao i da prošire svoje proizvode na šire tržište.

– Meni je stvarno veoma drago što je danas ovdje bilo preko dvadeset izlagača, kako iz Jablanice tako i iz Konjica, Prozor/Rame i Mostara pa i iz Sarajeva, Fojnice i Novog Travnika. Danas su izlagači u bili u prilici da prezentuju organske proizvode, i zasigurno su oni posebni jer svaki od njih ima određeni certifikat – kazao je Dedić.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je Sead Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH, te Ešref Maksumić, ispred certifikacijske kuće Beha Bio Cert, koji su nakon svečanog otvoranja u sali Općinskog vijeća održali predavanje na temu “Stanje i perspektiva organske proizvodnje “.

Herceg je izjavio za Fenu da savez “Organsko FBiH” radi na aktivnostima umrežavanja svih proizvođača sektora organske proizvodnje na prostorima jugoistočne Evrope.

– Savez “Organsko FBiH” je kreator mreže SEEON, koja je registrovana u Berlinu, tako da slobodno možemo reći da svi proizvođači, kako iz Jablanice, tako i cijele Bosne i Hercegovine rade po standardima EU regulative i proizvođači koji dobiju certifak u Jablanici je isti onaj kao što imaju proizvođači u susjednim zemljama i EU – kazao je Herceg.

Istakao je kako imaju veliki problem kada je riječ o organskoj proizvodnji u BiH, jer ne postoje zakoni za organsku proizvodnju, tako da su proizvođači zbog toga prepušteni sami sebi.

– Međutim, sajam u Jablanici i njegova posjećenost govori da organska proizvodnja bilježi jedan kapacitet rasta i naravno, ono što je bitno za naše građane, jeste to da imaju zasigurno jedan kvalitetan proizvod. Ono što bih želio istaknuti jesu nagrade i svjetska odličja, koja naši organski proivođači već treću godinu dobijaju na sajmovima svjetskih razmjera, što govori da organski proizvod iz BiH ima jednu od najboljih kvaliteta proizvoda na svijetu – kazao je Herceg.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja općine Jablanica Admir Đelmo izrazio je zadovoljstvo uspješno održanim sajmom, kao i njegovom posjećenošću. Također je naglasio da je ispunjen cilj manifestacije, a to je promocija organske proizvodnje i njenih izlagača.

– A i sami proizvođači, nakon održanog okruglog stola, izašli sa bogatijim znanjem o organskoj proizvodnji, ali i tome kako doći do samih certifikata organske proizvodnje – kazao je Đelmo.