Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana druga sjednica Privrednog savjeta Općine Centar

privredni-savjet-opcina-centar

Privredni savjet Općine Centar, u utorak 27. septembra 2016. godine, u hotelu Bristol održao je drugu sjednicu na kojoj su predstavljene aktivnosti provedene u proteklom periodu, te razmatrani daljnji koraci u radu Privrednog savjeta. Podsjećamo, osnivanje Privrednog savjeta Općine Centar dio je projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja kojeg provodi grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Općina Centar se priključila projektu poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE), u cilju poboljšanja poslovne klime na lokalnom nivou, povećanja konkurentnosti i privlačenja većeg broja investitora. Načelnik Dževad Bećirević je u decembru 2015. godine potpisao ugovor o saradnji čime je Općina Centar zvanično pristupila ovom projektu, kojeg realizuje Međunarodna financijska korporacija (International Financial Corporation – IFC), a koja djeluje kao grupacija Svjetske banke. Projekat finansijski podržava Ambasada Velike Britanije u BiH u iznosu od 130.000 KM, a Općina Centar učestvuje sa 8.000 KM.

Prisutne je u ime domaćina današnjeg sastanka, Al Shiddi International grupacije, pozdravio njihov predstavnik Goran Kahvedžić.

-Al Shiddi grupacija je u Bosni i Hercegovini prisutna od 2006. godine i tokom svih ovih godina imali smo izvrsnu saradnju sa svim nivoima vlasti. Svojim primjerom pokazujemo da je Bosna i Hercegovina uspješna za strane investicije. Naša dva najveća projekta na području grada su Sarajevo City Centar, koji već radi duže od dvije godine i hotel Bristol. Al Shiddi grupacija razvija projekte i u drugim sarajevskim općinama, a oni su prepoznati kao projekti koji donose nova radna mjesta. Interesantan je podatak da je u 2015. godini ostvarena prodaja u iznosu od preko 96 miliona maraka, s tim da je od toga preko 14 miliona uplaćeno PDV-a. Zadovoljstvo nam je da budemo dio Privrednog savjeta Općine Centar i da pokažemo da se može uspješno ulagati u općinu Centar, istakao je Kahvedžić.

Podsjetićemo da su tokom prve sjednice Privrednog savjeta prezentirane aktivnosti koje Općina Centar provodi u saradnji sa grupacijom Svjetske banke na polju poboljšanja i privlačenja investicija, te je podržana inicijativa za pojednostavljenje administrativnih postupaka kojima će biti olakšan rad privrednicima i unaprijeđen poslovni ambijent na području općine Centar.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i predsjedavajući Privrednog vijeća, prezentirao je rezultate projekta kojim je uspostavljen elektronski registar svih administrativnih procedura koje vodi Općina Centar, a u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH.

-Danas na stolu imamo neka od rješenja sa kojima možemo biti zadovoljni i danas ta rješenja želimo podijeliti sa vama. Naše opredjeljenje je da nastavimo sa intenzivnim aktivnostima po pitanju izmjena i promjena u ambijentu u kojem privrednici iz realnog i javnog sektora realiziraju svoje poslovne aktivnosti. Od decembra 2015. godine radili smo na projektu pojednostavljenja procedura i mislim da danas možemo biti zadovoljni rezultatima i preporukama koje ćemo implementirati putem odluka izvršne i zakonodavne vlasti i obezbijediti da taj proces bude brži i jednostavniji. Smanjili smo takse i naknade, eliminisali određene potrebne dokumente ili promjene forme dokumenata, skratili rokove, eliminisali razne vrste informacija koje su do sada bile potrebne, pojednostavili neophodne obrasce, eliminisali, odnosno spojili određene postupke. Na ovom projektu nećemo stati, nego ćemo intenzivno nastaviti dalje, pojednostavljivat ćemo procedure i koristiti praksu administracija u modernim lokalnim zajednicama u Evropi i šire. Napravili smo veliki iskorak i time postali bolji servis našim građanima. U toku implementacije projekta uspostavljen je pristup informacijama za investitore po principu „sve na jednom mjestu“ – gdje investitor može dobiti sve relevantne informacije vezane za investiranje u općinu, potencijalne lokacije za investiranje, podršku oko procesa investiranja i slično. Napravljen je investicioni profil Općine Centar Sarajevo sa fokusom na konkretne investicijske lokacije, sektore i ostale potencijale i konkurentske prednosti za investiranje u Općini Centar Sarajevo, te uspostavljen Program postinvesticione podrške investitorima u Općini Centar Sarajevo. Kreirana je lista poticaja koje Općina Centar Sarajevo nudi investitorima, te napravljen registar poticaja koji je postavljen na općinsku web stranicu. Također je uspostavljen elektronski registar i lista poticaja koji osigurava pravnu sigurnost i transparentnost rada svih službi općinske uprave, te sadrži podatke o svim administrativnim postupcima koji se provode na nivou općinske uprave, kako bi korisnici na najbrži način došli do sljedećih informacija, pojasnio je Ajnadžić.

U nastavku sastanka upriličena je prezentacija „Investicioni sažetak-Općina Centar Sarajevo-prilika za investiranje“ koja je nastala kao rezultat realizacije ovog projekta.

Današnjoj prezentaciji su u ime Općine Centar prisustvovali sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, pomoćnici općinskog načelnika Edina Muslić, Fahrudin Kurtović i Damir Konjičanin, vijećnik Velija Katica, te uposlenici Službe za privredu i LER Općine Centar. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Svjetske banke, Britanske ambasade u BiH, Ministarstva privrede KS, KSC Skenderija, Microsoft BiH, Azel France BiH, Sarajevo City Centar i Bosnia Hoteli, KJKP „Tržnice-pijace Sarajevo“, kao i predstavnici drugih nivoa vlasti u BiH i privrednici.