Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana prva sjednica Udruženja poslodavaca KS u novom sazivu

udruzenje poslodavaca bosnalijek2
Foto: D. Begović

Prvoj sjednici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, održanoj u prostorijama Bosnalijeka 24. januara 2018. godine, prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović i ministar privrede KS Muharem Šabić.

Premijer Konaković je istakao da je od izuzetne važnosti saradnja poslodavaca i vlasti, kao i da nije zadovoljan urađenim u proteklom periodu za poboljšanjem uvjeta rada realnog sektora, ali da Vlada KS aktivno radi na rasterećenju privrede i smanjenju nameta.

„Osjetimo porast prihoda po svakom osnovu, što je posljedica isključivo dešavanja u realnom sektoru”, kazao je Konaković.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić istakao je da će ovo Udruženje u narednom period obratitit Vladi KS i premijeru Kanton Sarajevo sa prijedlozima za rasterećenje privrede i temama od značaja za poslodavce i realni sektor.

Na sjednici je razgovarano o Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS, te je zaključeno da će se zatražiti da i predstavnici poslodavaca budu uključeni u organe upravljanja i nadzora.

Nadalje, članovi Udruženja poslodavaca KS podržali su Nacrt zakona o udžbenicima KS te će u daljnoj proceduri uputiti svoje sugestije i primjedbe. Također, Udruženje poslodavaca KS traži i izmjene Zakon o komunalnoj djelatnosti, jer smatraju da su poslodavci ovim zakonom višestruko oštećeni. Navode da ovakvo rješenje nije primjenjivano nigdje u regionu, niti u Europskoj uniji. Poslodavci smatraju da je jedino ispravno rješenje plaćati naknadu po količini, odnosno, zapremini odvoza smeća ili težini odvezenog smeća.

Na sjednici je predložena i kandidatura Centrotransa za Šestoparilsku nagradu Grada Sarajeva. Nagrada se dodjeljuje kao najviše društveno priznanje za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblastima privrede, nauke i obrazovanja, kulture i umjetnosti, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, te drugim oblastima rada i stvaralaštva bez obzira na godinu ostvarenja, a koji doprinose ukupnom unaprjeđenju, promociji i razvoju grada Sarajeva, kao glavnog grada BiH. Centrotrans – Eurolines je dugi niz godina pokretač razvoja djelatnosti cestovnog saobraćaja u Gradu i Kantonu Sarajevo ali i na prostoru Federacije BiH i cijele Bosne i Hercegovine. Kao dugogodišnji član Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i Federacije BiH te svih nivoa komorskih udruženja na prostoru Bosne i Hercegovine daje puni doprinos na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta za sve privredne subjekte koji svoj rad baziraju na poštivanju zakonskih regulativa. Članovi Upravnog odbora podržali su ovaj prijedlog.

Također, Statutom Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo koji je donesen 19.12.2017. godine predviđeno je imenovanje direktora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, jer se zbog obima posla pokazala potreba za angažovanjem osobe koja će raditi za Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo. U vezi s tim, članovi UO podržali su imenovanje Zlatana Dedića za direktora Udruženja poslodavaca KS.