Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU4Business

Održana rekreativna biciklijada Počitelj – Stolac

biciklijada (1)

Tokom 60 kilometara duge ture biciklisti su imali priliku kušati domaće specijalitete lokalnih privrednika poput smokvare, smokvenjaka, smokvolade, čipsa od japanske jabuke, domaćih badema i lješnjaka, soka od zove i drenjine, saopćili su organizatori

U okviru projekta „Ćiro – staza svjetske baštine“ u nedjelju je sedamdesetak biciklista sudjelovalo u rekreativnoj biciklijadi na dionici od Počitelja do Stoca.

Ciklovodiči su upoznali sudionike s kulturnim i istorijskim vrijednostima Počitelja, Stoca, nekropole stećaka Radimlja i srednjovjekovnog grada Vidoški.

Tokom 60 kilometara duge ture biciklisti su imali priliku kušati domaće specijalitete lokalnih privrednika poput smokvare, smokvenjaka, smokvolade, čipsa od japanske jabuke, domaćih badema i lješnjaka, soka od zove i drenjine, saopćili su organizatori.

– Biciklisti su danas istinski uživali u divnim zimskim pejzažima Hercegovine, kušali domaću hranu i upoznali bogatu kulturu i povijest ovoga kraja. Iskusili su sve što promovira projekt „Ćiro – staza svjetske baštine” – kazao je predsjednik kluba Herzegovina Bike i član tima za organizaciju Toni Zorić.

On je pozvao sve zainteresirane da se priključe sljedećoj biciklijadi koja je planirana za nedjelju, 13.marta, na relaciji Hutovo blato – Ravno. U okviru tog događaja bit će organiziran i obilazak šoilje Vjetrenica.

Projekt „Ćiro – staza svjetske baštine“, koga finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar.

Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

– Tokom provedbe projekta proveden je niz različitih aktivnosti koje su poboljšale poslovno okruženje za djelovanje u sektoru turizma na području općina i gradova kojima prolazi biciklistička staza Ćiro. Trasiranjem dodatne biciklističke staze i općina Stolac značajnije se uključila u razvoj ovog segmenta turizma. Podrška je pružena i javnom i privatnom sektoru kroz nabavku opreme, certificiranjem po bike friendly standardu, te razvojem novih turističkih proizvoda – kazao je Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH, organizacije koja provodi projekt.

U okviru realizacije projekta posebna je pažnja dana promotivnim i marketinškim aktivnostima korištenjem prvenstveno digitalnih alata, te su tako u sklopu projekta poboljšane pojedine web stranice, napravljene su web aplikacija za info bord, nabavljena su dva info borda, te je urađena Strategija digitalnog marketinga za područje Hercegovine.

Projekt „Ćiro – staza svjetske baštine“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Evropska unija i Vlada SR Njemačke sufinanciraju 590.000 KM kroz EU4Business projekt.

Projekt EU4Business, koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, financira Europska unija s 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka s 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.