Biznis

Održivi ribolov jedan od prioriteta u 2016. godini

04/01/2016

Održivi ribolov, zalaganje za održavanje čistoće morskih dubina te borba protiv klimatskih promjena neke su od ključnih programskih tačaka koje je za 2016. godinu usvojila Oceana, međunarodna neprofitna organizacija za očuvanje mora i morskih dubina.

Ta organizacija od svih zemalja svijeta traže da poduzmu akcije koje su proizašle iz COP21 summita naglašavajući važnost integriteta svih ekosustava, uključujući i oceane.

“More je izvor života na Zemlji, no mi i dalje bezobzirno pljačkamo svoje bogatstvo te tako ugrožavamo svoju budućnost”, izjavio je Lasse Gustavsson, izvršni direktor evropske podružnice Oceane, te dodaje: “Oceana pokreće jasnu opomenu, probleme koje su stvorili ljudi, mogu riješiti samo ljudi. Već postoje temeljne akcije koje su usvojili lideri diljem svijeta, kreatori politika, industrija i građani, a koje moramo pokrenuti tokom 2016. godine kako bi zaustavili i preokrenuli propadanje i pad naših oceana”, prenosi portal croenergo.eu.

Među deset ključnih akcija koji bi mogle promijeniti budućnost mora na vrhu se nalaze stvaranje planova upravljanjima staništima i ugroženim vrstama te zaustavljanje pretjeranog izlova ribe kao i promicanje odgovornih ribolovnih praksi koje poštuju okoliš. Potom je potrebno u potpunosti eliminirati protuzakonit izlov ribe te one koji profitiraju od ovog posla zakonski goniti.

Posebno je bitna i borba za morske dubine, budući da su ta staništa upravo dom najugroženijih morskih vrsta. Što se pak klimatskih promjena i čistog mora tiče, Oceana se zalaže za povećanje udjela čiste energije te rast ulaganja u istraživanja i podizanje javne svijesti o važnosti mora za cjelokupni planet.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.