Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromno nalazište prirodnog plina otkriveno u Egiptu?

gas

Otkriveno je najveće nalazište prirodnog plina na Mediteranu, tačnije na obalama Egipta, a otkrila ga je skupina italijanskih naftnih inženjera.

Prema prvim pretpostavkama, nalazište je toliko bogato zemnim plinom da Egipat narednih nekoliko decenija neće morati razmišljati o opskrbi plinom.

Skupina italijanskih naftnih inženjera napominje kako bi ovo polje moglo biti do sada najveće otkriveno polje zemnog plina na Mediteranu, a vjeruje se da se u njemu nalazi do 850 bilijuna četvornih metara plina, što je ekvivalent od 5.5 milijardi barela nafte, piše The Independent.

Ovo super-divovsko nalazište nalazi se nedaleko od obalnog mjesta Port Said na sjevernoj obali Egipta i proteže se na površini od oko 100 kvadratnih kilometara ispod mora.

– Ovaj pronalazak uvelike će utjecati na Egipat i pitanje opskrbe plinom kojeg ima za narednih nekoliko decenija, kazali su u izjavi talijanski naftni inženjeri.

Italijanska naftna kompanija ENI, vodit će proces izvlačenja plina, a nadaju se kako bi tokom tog procesa još više plina moglo biti otkriveno.

Ovo bi otkriće moglo osim na Egipat i njegove stanovnika imati i veliki utjecaj na stanovnike Mediterana i čitave Evrope.

Pronalazak tolikih resursa zemnog plina, ukoliko se izgradi plinovod, mogao bi prekinuti evropsku saradnju s Rusijom.