Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osigurano 1,9 miliona KM

Oko 2.000 privrednika u Tuzlanskom kantonu prijavilo se za subvencije

radnici

Hasić je kazao da postoje firme koje su zbog uvoza ili izvoza imale otežan promet te nisu bili u mogućnosti implementirati ugovore

Na javni poziv Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona koji je objavljen kako bi se pružila pomoć privrednim društvima čije poslovanje je bilo ugroženo tokom provođenja restriktivnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa, javilo se oko 2.000 privrednika, a ti zahtjevi trebali bi biti obrađeni u narednih sedam dana

Javni poziv za dodjelu sredstava za subvencioniranje neto plaće – maksimalno do visine minimalne neto plaće za april i maj 2020. godine u skladu sa Zakonom o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, objavljen je početkom juna.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pojasnio je da su, shodno posljedicama koje su pretrpjeli usljed pandemije, privredna društva svrstana u četiri grupe. Među najugroženijima su bili obrti kojima je rad bio zabranjen.

Hasić je kazao da postoje firme koje su zbog uvoza ili izvoza imale otežan promet te nisu bili u mogućnosti implementirati ugovore. Neke firme nisu mogle završiti proizvodnju jer nisu mogle uvesti poluproizvode, dok druge nisu mogle izvesti gotove proizvode zbog restriktivnih mjera u cijelom svijetu.

U treću grupu privrednih društva spadaju ona koja su zabilježila pad prihoda, ali tu je i četvrta grupa privrednih društava, kaže ministar Hasić, koja bi bila isključena iz svih ovih subvencija.

Za pomoć privrednicima čije je poslovanje bilo ugroženo provedbom restriktivnih mjera tokom borbe protiv širenja koronavirusa u budžetu kantona osigurano je oko 1,9 miliona KM.