Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVO

Oko 200 učesnika Kongresa o pčelarstvu iz 12 država

pcelarstvo kongres sarajevo

Kako navode organizatori, Kongres je mjesto za sticanje znanja, informacija o napretku i dostignućima iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zemlji i svijetu, ali i mjesto druženja, upoznavanja i uspostavljanju poslovnih kontakata

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim učešćem održava se danas i sutra u Sarajevu, a prisutno je oko 200 učesnika iz 12 država.

Midhat Jašić je, uime organizatora, kazao da je više od 100 pčelara, a ostalo su predstavnici akademske zajednice, prerađivači, industija, predstavnici državnih institucija.

Po njegovim riječima, prijavljeno je ukupno 30 radova, a dominantni su radovi iz područja apiterapije, što je sada i trend u svijetu.

– Isto tako, imamo i klasične teme iz dobre pčelarske prakse općenito, kao i temu vezanu za patvorenje meda, potom teme koje su povezane za ruralni razvoj, ekonomiju i pčelarstvo – naveo je Jašić.

Kaže da Kongres okuplja akademsku zajednicu, pčelare, prehrambenu i faramaceutsku industriju, ali i predstavnike državnih institucija iz zemlji i inozemstva, te da pokušavaju napraviti sinergistički zajednički efekat u cilju poboljšanja pčelarstva, kako u BiH tako i u široj regiji.

Organizatori Kongresa su Udruženje za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja” BiH, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, oba pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska).

– Ovo je jedan od značajnijih skupova koji objedinjuje puno aktera u organizaciji Kongresa – naveo je Jašić.

Kako navode organizatori, Kongres je mjesto za sticanje znanja, informacija o napretku i dostignućima iz oblasti pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zemlji i svijetu, ali i mjesto druženja, upoznavanja i uspostavljanju poslovnih kontakata.

Prezentiranjem znanja i iskustva iz oblasti pčelarstva, pčelarske prakse, prerade pčelinjih proizvoda i apiterapije na kongresu nastoji se doprinijeti unapređenju pčelarstva, pčelarske proizvodnje, zdravlja stanovništva kroz apiterapiju (upotrebu pčelinjih proizvoda u liječenju različitih oboljenja i stanja).