Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na rubu secesije

Omikron soj donio još jedan veliki problem Njemačkoj

Paving, asphalting, road construction in Munich.
Paving work, asphalting, road construction in Munich, workers, road roller, roller, construction machine in action

Proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za između 0,5 i jedan posto u četvrtom tromjesečju, objavila je u petak državna Agencija za statistiku Destatis

Njemačkoj prijeti recesija nakon što se najveća evropska privreda smanjila krajem 2021. a ove godine se suočava s teškim početkom obzirom na brzo širenje omikron varijante COVID-19 što odvraća ljude od kupovine i putovanja, a problemi u snabdijevanju koče proizvođače, javlja Anadolu Agency (AA).

Proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za između 0,5 i jedan posto u četvrtom tromjesečju, objavila je u petak državna Agencija za statistiku Destatis. Prognoze su neizvjesne za prva tri mjeseca 2022., a ukoliko budu zabilježena dva kvartala pada proizvodnje za redom, Njemačka bi prema često korištenoj definiciji bila u recesiji.

Njemačka određuje tempo za cijelu evrozonu, odnosno 19 zemalja Europske unije koje koriste evro. Mnoge njemačke kompanije imaju dobavljače ili proizvodnju u drugim evropskim zemljama pa njemačka poslovna aktivnost može podstaći rast u tim zemljama.

U prošloj godini njemačka privreda porasla je za 2,7 posto, odnosno oporavila se od pada od 4,6 posto u 2020. godini kada su blokade zbog pandemije bile najteže.

Potpuna statistika za četvrto tromjesečje biće objavljena 28. januara.