Biznis

Općina Kakanj namijenila 95.000 KM za obuku nezaposlenih osoba

19/02/2016

Općina Kakanj će u ovoj godini, u skladu s planiranim aktivnostima stručnih službi, izdvojiti značajna budžetska sredstva za sufinansiranje dijela troškova obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja radnika, u skladu s potrebama poduzetnika i obrtnika s područja ove lokalne zajednice.

Za ove aktivnosti Općina je u ovogodišnjem budžetu namijenila 95.000 KM.

Na ovaj način omogućava se nezaposlenim osobama sa završenom srednjom školom, bez obzira na njihovo radno iskustvo, priprema za rad uz dodatnu obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje u konkretnom poslovnom okruženju, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada u sektoru privrede.

Korisnici podsticaja mogu biti poslovni subjekti registrovani na području općine Kakanj, koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika uslijed pokretanja nove proizvodnje, povećanja obima postojećih poslovnih aktivnosti, uvođenja tehnoloških i organizacionih promjena.

Tokom javne rasprave o budžetu sugerirano je da se na ovaj način pruži prilika svim nezaposlenim osobama s područja općine Kakanj, koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje najmanje šest mjeseci, da steknu određena znanja i vještine pomoću stručnog osposobljavanja i usavršavanja, a radi jačanja konkurentnosti na tržištu rada, povećanja kompetencija i šansi za zapošljavanje.

Ova podsticajna sredstva, u mjesečnom iznosu od 523 KM po kandidatu, su namijenjena za finansiranje troškova obuke kandidata, s kojima poslovni subjekti sklope ugovor, i to najviše do pet kandidata u trajanju do šest mjeseci. Samo u slučaju da se na javni poziv ne prijavi dovoljan broj poslovnih subjekata, moći će se odobriti i veći broj kandidata za obuku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.