Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Općina Novi Grad nastavlja sufinansiranje novih obrtnika

novi grad sufinansiranje2

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, iskazao je zadovoljstvo rezultatima ove podsticajne mjere

Od maja prošle godine, od kada se provodi nova podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira troškove poslovanja 120 novoregistriranih obrtnika koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad. Ovom podsticajnom mjerom sufinansiraju se troškovi poslovanja u periodu od dvije godine, s tim da žene poduzetnice dobijaju finansijsku podršku u iznosu od 4.680 KM, a poduzetnici od 4.320 KM.

U zgradi Općine Novi Grad Sarajevo jučer su potpisani ugovori za 12 novih početnika u biznisu koji će koristiti ovu podsticajnu mjeru koja se provodi u svrhu povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta.
Prilika za vlastiti biznis

Vlastiti biznis prošle godine pokrenula je 28- godišnja Irma Bučan, po struci žurnalistica. Radila je u raznim firmama, od medija do banke, a nedavno se odlučila za pokretanje vlastite firme, odnosno frizersko – kozmetičkog salona. Prošla je sve potrebne edukacije za bavljenje novim poslom.

„Završila sam žurnalistiku i tokom rada kao tv voditeljica stekla sam šire poznanstvo i upoznala mnogo ljudi“, ističe Irma, naglašavajući da nije željela posvetiti se samo ženskoj populaciji, tako da u njenom frizersko – kozmetičkom salonu i muškarci mogu dobiti različite vrste usluga.

Cilj joj je, kaže, da proširi djelatnost i zaposli još nekoliko osoba.

Mirza Šebo, tokom 17 godina rada promijenio je tri firme i stekao bogato radno iskustvo. Od augusta prošle godine registrirao je vlastiti obrt za postavljanje podnih i zidnih obloga, te je zaposlio tri radnika.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, iskazao je zadovoljstvo rezultatima ove podsticajne mjere.

„Prilikom planiranja ove mjere očekivali smo da ćemo imati od 70 do 80 onih koji će ostvariti pravo na ovu podršku. Sve što Općina radi iz oblasti privrede i lokalnog ekonomskog razvoja značajno je uticalo na iskazivanje interesa za registraciju malih biznisa na lokalnom nivou, obrtnika, trgovaca, ugostitelja, konsultanata, raznih agencija i porodičnih biznisa“, izjavio je Kahrović.

Jedan od bitnih faktora za povećanje interesa za pokretanje biznisa jeste mogućnost kontinuiranog podnošenja zahtjeva, obzirom da se javni pozivi objavljuju na godišnjem nivou.
U narednom periodu bit će objavljen javni poziv za fizička lica, sa prebivalištem u općini Novi Grad Sarajevo koja su registrirala osnovnu djelatnost u nadležnim općinskim službama Kantona Sarajevo u 2019. godini.