Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otkupljeno za gradnju

Općina Tešanj predala Autocestama nekretnine i parcele za gradnju dionice Medakova – Tunel Crni Vrh

autoput
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Predstavnici JP ACFBiH i izabranog izvođača radova, turske kompanije “Čengiz”, podvukli su kako su svjesni specifičnosti ove trase te su najavili da će se maksimalno truditi da ostvare dobru saradnju s lokalnim stanovništvom i Općinom

Općina Tešanj predala je danas  predstavnicima investitora, Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u posjed nekretnine i parcele koje su otkupljene za gradnju Koridora Vc, čime su se stekli uslovi za početak radova na drugoj dionici dionici kroz tu općinu, od Medakova do Tunela “Crni Vrh”- potvrdio je Feni općinski načelnik Suad Huskić.

Pomenuta dionica, ističe Huskić, duga je nešto manje od 14 kilometara, a na njoj se nalazi devet potputnjaka, tri vijadukta, jedan nadvožnjak, jedno odmaralište te nekoliko mostova i tunel “Crni Vrh”, koji će biti dug preko dva kilometra i koji će izlaziti u naselju Strupina (Maglaj),  a ova dionica Koridora Vc završava u naselju Ozimica (Žepče).

-Po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH, u protekle smo dvije godine izvršili otkup zemljišta i nekretnina za gradnju Koridora Vc, a na dionici od Medakova do tunela “Crni Vrh”, izvršen je otkup više od 1.000.000 kvadratnih metara zemljišta, na više od 900 parcela, zatim i više od  50 stambenih objekata… Ukupna vrijednost otkupljenog zemljišta i nekretnina je oko 40 miliona KM – napomenuo je Huskić.

Općina je, dodaje, insistirala da se na ovoj dionici, u toku projektovanja i ugovaranja, bude uvrštena i izgradnja lokalnog puta Trepče – Jablanica, vrijednosti preko 4.000.000 KM te puta Kiseljak – Kahvica, vrijednosti oko 3.000.000 KM, koji će biti spojen s regionalnim putem Novi Šeher – Tešanj.

-Izvođači su nam najavili kako će najhitnije početi gradnju tunela “Crni Vrh”, već u naredna dva mjeseca, ali da će i na ostalim dionicama odmah početi pripremni radovi. Rok za završetak ove dionice je 30 mjeseci od početka radova, što znači da će biti gotova u toku 2026. godine.

Predstavnici JP ACFBiH i izabranog izvođača radova, turske kompanije “Čengiz”, podvukli su kako su svjesni specifičnosti ove trase te su najavili da će se maksimalno truditi da ostvare dobru saradnju s lokalnim stanovništvom i Općinom- kaže Huskić.

Inače, ukupna dužina autoputa Koridora Vc kroz područje Općine Tešanj iznosit će preko 16 kilometara te će koštati više od 800 miliona KM, a za rješavanje pitanja vlasničkih odnosa te za projektovanje, utrošeno je preko 70 miliona KM.

Prva dionica Koridora Vc kroz Tešanj, Putnikovo Brdo (Doboj) – Medakovo, već se počela graditi, a rok za njenu izgradnju je 24 mjeseca te bi trebala biti okončana u 2025. godini. Općina Tešanj je, dodaje, za ove dvije dionice izvršila eksproprijaciju “preko 1400 predmeta sa preko 1600 parcela”.