Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ohrabrujuće vijesti

Oporavak eurozone ubrzao u februaru uprkos visokim cijenama

pare-novac-euro-euri

Poboljšana potražnja za uslugama potaknula je rast poslovne aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru na najvišu razinu u šest mjeseci, a poboljšanje je bilježila i Francuska

Ekonomski oporavak eurozone ponovno je dobio zamah u februaru jer je ublažavanje pandemijskih ograničenja dalo poticaj uslužnom sektoru, ali potrošači su se suočili s rekordnim rastom cijena, pokazalo je istraživanje Markita.

Širenje omikrona potaknulo je neke europske vlade da ponovo uvedu mjere kako bi zaustavile zarazu, ali je veliki dio stanovništva u međuvremenu cijepljen pa su mnoge od tih mjera ublažene, podsjeća Reuters.

To je omogućilo oporavak privredne aktivnosti pa je indeks mendažera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone koji izrađuje londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka u frbruaru porastao za 3,5 bodova u odnosu na januar, na 55,8 bodova.

– Privreda eurozone ponovo je ubrzala u februaru jer je ublažavanje epidemioloških ograničenja ponovo potaknulo potražnju za brojnim potrošačkim uslugama, poput putovanja, turizma i rekreacije, i stišalo probleme u nabavi – istaknuo je ekonomist Markita Chris Williamson.

Indeks u uslužnom sektoru skočio je za 4,7 bodova, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci.

Poboljšana potražnja za uslugama potaknula je rast poslovne aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru na najvišu razinu u šest mjeseci, a poboljšanje je bilježila i Francuska.

Rast industrije stabilizirao se n anajvišoj razini od prošlogodišnjeg septembra, zahvaljujući dijelom i poboljšanju u nabavi, iskazanom u najblažem kašnjenju isporuka od prošlogodišnjeg januara, iako tvornice i dalje kaskaju za potražnjom.

Skromno popuštanje pritiska u nabavnim lancima blago je smanjilo i troškove inputa u industriji, ali uslužni sektor bilježio je njihov najsnažniji rast otkada Markit provodi istraživanja, zbog rasta plaća i skoka troškova energije.

Kompanije pak pojačano nastoje prebaciti veće troškove na potrošače, pa je prosječna prodajna cijena proizvoda i usluga porasla najsnažnije otkako je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002.

S ponovnim otvaranjem gospodarstva i nadom da je najgore u pandemiji prošlo, očekivanja poslovnih čelnika poboljšana su u februaru, iskazana u rastu indeksa za 1,5 bodova, na 68,7 bodova.

– Ojačao je i poslovni optimizam, budući da kompanije očekuju daljnje otvaranje gospodarstva, što potiče pojačano zapošljavanje – zaključio je Williamson, prenosi SEEbiz.