Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oporavak tržišta dionica podigao cijene nafte do skoro 81 dolar

nafta

Cijene nafte ponovo su petak blago porasle na međunarodnim tržištima, približivši se nivu od 81 dolara, poduprte oporavkom tržišta dionica koji je nadjačao zabrinutost zbog prognoza slabije potražnje u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,60 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u minusu 2,82 dolara. Na američkom se tržištu barelom jučer trgovalo po 45 centi višoj cijeni, od 71,42 dolara. U petak je u vrijeme zatvaranja bio u minusu 2,2 dolara.

Naftna tržišta slijedila su jučer pad globalnih tržišta dionica koja je poljuljao strah od opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i zabrinutost zbog sniženih procjena rasta svjetske privrede, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

“Oporavak tržišta dionica pomoći će cijenama nafte na londonskom tržištu da se odmaknu od 80 dolara”, tumači Olivier Jakob iz savjetodavne kompanije Petromatrix, dodajući da jučerašnje kratkotrajno klizanje cijena ispod tog nivoa nije preraslo u tehničku podršku nižim cijenama.

Značajniji rast cijena nafte zakočila je jučer ocjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da je tržište po svemu sudeći trenutno “primjereno snadbjeveno”. Agencija je ujedno snizila procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini.

“Procjena je snižena zbog slabijih izgleda za gospodarstvo, zabrinutosti za trgovinu, viših cijena nafte i izmjene kineskih podataka”, navode u IEA-i, savjetodavnoj agenciji Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).