Zbog suše

Organska poljoprivredna proizvodnja u ovoj godini pretrpila velike štete

poljoprivreda Fena (1)

Podsjetio je da trenutno bh. poljoprivrednici zbog nemogućnosti da apliciraju za ta sredstva trpe značajne štete u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja

Predsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg izjavio je za Fenu da su organski proizvođači, kao i ostali poljoprivrednici, u ovoj godini su pretrpili velike štete zbog najveće suše u BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Precizirao je da su svi poljoprivredni proizvođači imali više od 60 posto štete u proizvodnji, te da nije bilo pošteđeno ni stočarstvo.

– U više navrata smo napominjali da vremenske nepogode najviše sputavaju poljoprivrednu proizvodnju, bilo da su u pitanju poplave, snijeg, mrazevi ili suše kao u ovoj godini. Ipak neadekvatna institucionalna rješenja dodatno otežava posao poljoprivrednicima – istakao je Herceg.

Dodao je da je bez sistemskog pristupa rješavanju problema u poljoprivredi teško očekivati poboljšanje u tom sektoru.

Herceg je uputio apel vlastima na državnom i lokalnom nivou da podrže razvoj poljoprivrede formiranjem razvojno-resursnih centara koji bi aplicirali za sredstva različitih međunarodnih organizacija i fondova.

Podsjetio je da trenutno bh. poljoprivrednici zbog nemogućnosti da apliciraju za ta sredstva trpe značajne štete u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja.

Zbog toga, ali i zbog nedovoljnih poticaja, bh. poljoprivrednici nisu konkurentni na tržištu.

– Neophodna je podrška države kroz poticaje, ali i na druge načine, jer se radi o proizvodnji hrane što bi trebao biti strateški cilj svake države – poručio je Herceg.