Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osigurano 16 miliona KM za zapošljavanje u TK

tk privredna komora

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla danas su prezentirani programi sufinansiranja zapošljavanja u 2016. godini.

Na prezentaciji su predstavljeni aktuelni programi sufinansiranja zapošljavanja koji se realiziraju putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, te sufinansiranje zapošljavanja po Programu Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i program pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje.

Kantonalna vlada dala je podršku projektima Federalnog i Kantonalnog zavoda za zapošljavanje, kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović.

Po njegovim riječima putem ova dva zavoda za zapošljavanje na raspolaganju za namjene zapošljavanja je predviđeno 16 miliona KM.

Podsjetio je da je Vlada TK-a u ovoj godini osigurala više od dva miliona za zapošljavanje i podsticanje privrede.

Senad Muhamedbegović, direktor ZZZTK-a, podsjetio je da je Federalna vlada donijela uredbu o subvencioniranju zapošljavanja mladih, kojom je za TK predviđeno 14. 065. 000 KM za zapošljavanje putem projekta zapošljavanja i samozapošljavanja.

P njegovim riječima na području TK-a realizovano je već 36 posto projekta, tj.utrošeno je oko pet i po miliona za projekte zapošljavanja.

Direktor i vlasnik firme Menprom d.o.o Tuzla Mensur Alić smatra da u uvjetima apliciranja za Program zapošljavanja treba uraditi određene ispravke.

Naime, radnik koji ima mjesec dana radnog staža ne može aplicirati na posao. Podsjetivši da je dosta pripravnika uradilo pripravnički staž i sada kada treba da se zaposli, ne može aplicirati na ovaj program, navodi on.

Dodao je da je vlada trebala prvo konsultirati privrednike, jer kako tvrdi ukoliko bi ovaj program trajao dvije godine, radnik bi do tada stekao dovoljno iskustva i da ostane u radnom odnosu firme u kojoj je počeo.

Predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović ocijenio je da je zainteresovanost poslodavaca i privrednika za programe Federalnog zavoda za zapošljavanje velika.