Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetlo na kraju tunela

Oslobađanjem od PDV-a mladima bi bila olakšana kupovina prve nekretnine

ključ
Foto: Pixabay
Ilustracija

Iako je SNSD inicijator ove ideje, Dodik vjeruje da će svi politički akteri u Bosni i Hercegovini podržati inicijativu. Tome se nadaju i građani

Kupovina nekretnine oduvijek je bila luksuz, ali i prijeka potreba. U posljednje dvije godine i taj luksuz postao je san za mnoge. Zbog toga je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo postupak izmjene i dopune Zakona o porezu, čime bi uveli poreske olakšice, odnosno oslobađanje od plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Sve ovo pod uslovom da ovaj postupak bude i usvojen.

“Ni kučeta ni mačeta”, žargonizam je koji je tiho postao slika života mladih Bosanaca i Hercegovaca. Da bi osigurali vlastiti krov nad glavom, potrebno je mnogo novca. Onog za koji bi se zadužili i godinama otplaćivali. Zbog toga bi predložena inicijativa da se ukine PDV pri kupovini prve nekretnine, ukoliko bude usvojena, mogla biti svjetlo na kraju tunela.

SNSD inicijator ideje

“Ukoliko živite sami, imate pravo na poresku olakšicu na 40 kvadratnih metara. Ako kupujete stan od 65 kvadrata, na 40 se odbija PDV, na preostalih 25 bi se obračunavao PDV. Ukoliko živite sa suprugom i sa jednim djetetom, po svakom članu porodice imate pravo na 15 kvadratnih metara”, kaže Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona. No, očito će biti potrebno i vrijeme i podrška svih političkih partija u državi, da bi ovaj Zakon stupio na snagu. Čvrsto obećanje dao je predsjednik Republike Srpske.

“Mi ćemo i dalje raditi na pitanjima koja pokušavaju da pomognu običnim ljudima, a to je upravo jedno od tih pitanja”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

Iako je SNSD inicijator ove ideje, Dodik vjeruje da će svi politički akteri u Bosni i Hercegovini podržati inicijativu. Tome se nadaju i građani.

Inflacija divlja, potražnja za nekretninama nikad veća

Ekonomske analize ukazuju na to da neće doći do pojeftinjenja stanova u skorije vrijeme. Inflacija divlja, a potražnja za nekretninama nikad veća, što i diktira cijenu.

“Ja tu inicijativu u potpunosti podržavam. Država bi tu izgubila određeni dio prihoda, ali sa efektima koji nemaju ekonomskih karaktera, podizanje kvalitete življenja mladih ljudi, to bi sigurno imalo višestruki pozitivni efekat. Sad zavisi koji bi to iznos bio, zavisi od interesa koji bi se ispoljio”, rekao je Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e.

“Sve je teže kupiti nekretninu mladim ljudima u Bosni i Hercegovini, jer u skorije vrijeme, u posljednje 2 godine, u postpandemijskom periodu imamo i povišene kamatne stope koje imaju tendenciju rasta, što u prevodu znači da će kapital još više poskupiti i da će to biti još teže u budućnosti”, kaže Minet Musić, vlasnik agencije za nekretnine.

Da pojednostavimo, ukoliko kupujete nekretninu, na svakih 100 hiljada maraka, uštedjeli biste oko 15 hiljada. Shodno tome, entitetski budžeti, svaki zasebno, izgubili bi oko 50 miliona maraka. Zamisao je da taj iznos bude nadoknađen kroz potrošnju i povećanje privredne aktivnosti.