Biznis

počelo s radom

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

12/05/2022

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza istaknuo je kako je Ambasada snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u BiH

Zvanično je započelo s radom Udruženje italijanskih privrednika u Bosni i Hercegovini, a cilj Udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh. i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.

Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, te Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina, Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad, Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška, koji su ujedno i prvi članovi ovog udruženja.

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza istaknuo je kako je Ambasada snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje italijanskih kompanija u BiH.

– To je projekt koji može povećati sinergiju između naših privrednih subjekata i suradnju s nadležnim tijelima u zemlji, pridonoseći daljnjoj konsolidaciji izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH – dodao je Di Ruzza.

U tom kontekstu, ambasador je podsjetio kako je Italija 2021. godine postala prva zemlja izvoznica u Bosnu i Hercegovinu i kako na ovom tržištu djeluje ogromna i razgranata mreža italijanskih kompanija koje su se spretno etablirale u različitim proizvodnim sektorima ili kroz direktna ulaganja ili uspostavljanje zajedničkih ulaganja s lokalnim partnerima – saopćeno je iz Udruženja italijanskih privrednika u BiH.

– Stvaranje Udruženja italijanskih privrednika u BiH stoga je u punoj koherentnosti s intenzitetom i dinamikom ekonomskih odnosa dviju zemalja – zaključio je ambasador Di Ruzza.

U saopćenju se navodi da su ekonomski odnosi između Italije i BiH, zbog komplementarnosti ekonomskih sistema, rezultirali činjenicom da je Italija drugi najveći komercijalni partner u BiH, te da postoji oko 80 italijanskih kompanija koje su osnovane direktnim ili zajedničkim ulaganjem i koje broje više od 10.000 zaposlenih.

Pretežno su orijentisane na proizvodnju odjeće i obuće, te hemijske, mašinske, metalurgijske, građevinske i dizajnerske djelatnosti. Tradicionalno tu su automobilska i tekstilna industrija, ali posljednjih godina i IT sektor. Bitno za spomenuti je i italijansko prisustvo u bankarskom sektoru koje je na značajnom nivou, jer oko 30 posto bh. bankarskog tržišta pokriveno je s grupama Intesa Sanpaolo i Unicredit.

Shodno tome, u svrhu razvijanja i unapređivanja odnosa između italijanskih i bh. privrednika, promoviranja i poticanja kontakata i saradnje s lokalnim, kantonalnim, entitetskim i državnim vlastima u BiH, Udruženje svoje djelovanje usmjerava na ciljanu podršku aktivnostima svojih članova i opšti razvoj ekonomske razmjene između pomenuta dva tržišta.

U saopćenju se navodi da su prirodni resursi BiH i dalje nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima.

– Udruženje italijanskih privrednika u BiH započinje svoje poslovanje na najbolji način, obzirom na veliki odziv privrednika koji su potvrdili svoje učešće na ovom skupu. Posebno sam ponosan što sam predsjednik Udruženja čiji je prioritetni cilj identifikacija i interpretacija problema i očekivanja kompanija u ovom specifičnom trenutku kada je na međunarodnom nivou započela prava kulturna revolucija, ili još ispravnije rečeno revolucija je prisutna u cijelom svijetu – izjavio je predsjednik Udruženja Giuseppe Franchi.

Dodao je da će se društveni i ekonomski tokovi morati suočiti s novim idejama i inicijativama, „što je pravi epohalni izazov koji će italijanske kompanije u BiH, siguran sam, znati iznijeti“.

Za počasnog predsjednika Udruženja italijanskih privrednika u BiH izabran je ambasador Republike Italije u BiH Marco Di Ruzza, dok će funkciju predsjednika Udruženja obnašati Giuseppe Franchi, koji je ujedno osnivač i direktor kompanije Bosancar d.o.o. iz Bosanke Krupe, a operativni poslovi povjereni su Almi Đulić, sekretaru Udruženja – navodi se u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.