Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkazano 150 letova: Piloti Ryanaira stupili u štrajk u Njemačkoj

Ryanair strajk

Uposlenici aviokompanije Ryanair u Njemačkoj su stupili u jednodnevni štrajk upozorenja zbog kojeg je otkazano 150 letova, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi piloti i uposlenici Ryanaira u Njemačkoj stupili su u štrajk koji su organizirala dva najveća sindikata pilota u toj zemlji.

Od ukupno planiranih 400 letova, kompanija Ryanair je otkazala 150 linija, što je stvorilo probleme desetinama hiljada putnika.

Rukovodstvo Ryanaira upozorilo je štrajkače da će u slučaju nastavka obustave rada otpustiti određeni broj uposlenika i zatvoriti predstavništva u Njemačkoj.

Kompanija ustrajava u prijedlogu da se nesuglasice o uvjetima rada rješavaju pregovorima koje će moderirati posrednici iz Irske u kojoj je i smješteno sjedište kompanije.

Riječ je o jednoj od najvećih niskobudžetnih aviokompanija u Evropi koja posluje u 37 zemalja i koja je prošle godine prevezle 130 miliona putnika.

Zbog nezadovoljstva uvjetima rada uposlenici kompanije su u julu štrajkovali i u Španiji, Belgiji, Portugalu i Italiji. Prošlog mjeseca u štrajk su stupili i Ryanairovi uposlenici u Holandiji, Švedskoj i Irskoj.