Izlagači iz 30 država

Otvara se Mostarski sajam, Izraelci šalju predstavnike najinovativnijih kompanija

mostarski sajam fena
Foto: Fena

“Prošle godine sajam je bio uspješan, a ovaj nam je još bolji. Svi žele da dođu i predstave svoje proizvode i usluge, a moram reći da nam je ova godina po prijavama najuspješnija do sada”, rekla je Bošnjak

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. otvara vrata posjetiteljima u utorak, 2. aprila, a organizatori očekuju izlagače iz 30 država, među kojima će biti neke od najjačih kompanija iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Savjetnik u Ambasadi Države Izrael u BiH Ernest Grin rekao je kako su ponosni što nose titulu službene zemlje partnera mostarskog sajma.

-Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjskotrgovinska razmjena između Izraela i BiH je u stalnom porastu. Izvoz iz BiH u Izrael porastao je s jedan milion američkih dolara tokom devedesetih godina na preko 20 miliona američkih dolara u 2021. godini. Izvoz Izraela u BiH, koji praktički nije postojao devedesetih godina, 2021. godine je iznosio oko sedam i pol miliona američkih dolara – kazao je Grin na konferenciji za novinare.

Ernest-Grin-izrael-fena
Foto: Fena

Po njegovim riječima, to je samo djelić velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku saradnju dviju zemlja.

-Ovaj veliki potencijal koji zastupa i promovira Privredna komora Države Izrael u BiH je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti izraelskog ministarstva vanjskih poslova u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu na ovogodišnjem izdanju mostarskog sajma – rekao je Grin.

Na Sajmu će se predstaviti neke od najjačih izraelskih kompanija.

-Dolaze neke od najinovativnijih i najsavremenijih kompanija i industrija, uključujući visokopozicioniranu firmu „Israel Aerospace Industries“ koji je iskusni i globalni lider u odbrambenim, zrakoplovnim, kibernetičkim i drugim sektorima, kao i kompanija „BTM“ specijalizirana za cyber sigurnosti i biomedicinu te „ELTA Systems“, firma specijalizirana za napredne tehnologije i elektroniku – istaknuo je predstavnik izraelske ambasade dodavši kako je siguran „da će mostarski sajam označiti početak nove ere ekonomske saradnje između dviju zemalja i da će pozitivni rezultati biti uskoro vidljivi.“

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić je također izrazio zadovoljstvo što je Izrael zemlja partner te kako vjeruje da će nakon sajma odnosi Izraela i BiH biti još bolji.

-Mogu samo konstatirati da robna razmjena između naše dvije države nije na zadovoljavajućem nivou i da možemo puno bolje. Nadam se da ćemo nakon ovog sajma imati platformu i predispozicije da napravimo kvalitetnu saradnju. Mi smo s Privrednom komorom u BiH već dva mjeseca u intenzivnom kontaktu te ćemo potpisati okvirni sporazum o saradnji koji će vjerujemo biti baza i platforma za daljnju saradnju našeg gospodarstva s gospodarstvom Izraela – izjavio je Šantić.

Istaknuo je kako bh. privrednici itekako imaju što naučiti od izraelskih kolega.

-Ono što možemo od njih naučiti je poslovna kultura, mentalitet tih privrednika koji se u prvom redu temelju na umreženosti. To je snaga Izraela, također snaga je u kreativnosti i inovacijama. To je ono gdje male države mogu biti konkurentne na velikom globalnom tržištu, što Izrael pokazuje. Nadam se da ćemo i mi dio toga naučiti od njihovih privrednika. Ono što je gospodin Grin govorio o cyber sigurnosti, novim tehnologijama, biomedicini, IT tehnologiji, to su tržišne niše gdje Izrael jako napreduje, ima vodeće firme. Mi na našim univerzitetima imamo potencijal za kadrove u tim granama i zasigurno možemo s Izraelom ostvariti jako dobru saradnju – poručio je Šantić.

U sklopu svojih aktivnosti na Međunarodnom sajmu gospodarstva, u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Privredna komora FBiH organizirat će konferenciju koncipiranu kroz tri panela aktualnih tema, kao što su prilagođavanje mostarskog sveučilišta modernim uslovima tržišta rada, energetska tranzicija i kandidacijski status BiH u EU.

Također, Privredna komora FBiH predstavit će dva velika projekta, jedan je u kreativnim industrijama, a drugi je projekt u kojem učestvuje sve zemlje Jadransko-jonske regije, a osnova je „plavi rast“ i „plava ekonomija“.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je podsjetila je na bogatu povijest Sajam, istaknuvši kako je ovo njegovo 24. izdanje.

-Iznimna nam je čast što je Izrael zemlja partner, iz razloga što nemamo razvijenu međutrgovinsku razmjenu. Vjerujem da će u budućnosti to biti puno bolje i puno više. Raspolažemo s 30.000 metara kvadratnih prostora, možemo imati od 750 do 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Akreditirano je preko 300 medijskih kuća, to je veliki uspjeh za nas i svake godine idemo uzlaznom putanjom – poručila je Bošnjak.

dalfina bosnjak mostarski sajam fena
Foto: Fena

Dodala je kako vlada veliko zanimanje za učestvovanje na ovogodišnjem sajmu.

-Prošle godine sajam je bio uspješan, a ovaj nam je još bolji. Svi žele da dođu i predstave svoje proizvode i usluge, a moram reći da nam je ova godina po prijavama najuspješnija do sada. Prije mjesec dana smo bili popunjeni svojim prostornim kapacitetima što do sada nije bio slučaj – naglasila je.

Organizatori se nadaju kako će se napraviti dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te su istaknuli kako će Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. biti velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.