Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvaranje mljekare u Srebrenici do kraja godine

snijeg srebrenica1

Opština Srebrenica potpisala je ugovor za otvaranje mljekare, otkup i preradu mlijeka u ovom mjestu sa austrijskim investitorom.

Otvaranje mljekare predviđeno je do kraja ove godine, a mlijeko će biti otkupljivano od proizvođača sa područja ove i opština Bratunac, Milići i Vlasenica.

Osim podsticaja koji za proizvodnju mlijeka obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, subvenciju će proizvođačima, koji budu predavali mlijeko novoj srebreničkoj mljekari, davati opština Srebrenica u iznosu od pet feninga po litru.

Načelnik Odjeljenja za privredu srebreničke opštine Cvijetin Maksimović kaže da će, osim novčane stimulacije, ova lokalna zajednica obezbijediti i pružanje stručne pomoći kooperantima srebreničke mljekare u saradnji sa stručnim timom iz bijeljinske područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Maksimović ističe da će ova opština obezbjeđivati podršku mljekarima za nabavku steonih junica, poljoprivredne mehanizacije i opreme s ciljem osavremenjavanja proizvodnje, ekonomskog jačanja i opstanka stanovništva na selu gdje može da živi od rada na svojim imanjima.

Za 14. mart u 12.00 časova zakazan je radni sastanak predstavnika opštine Srebrenica za zainteresovanim proizvođačima mlijeka radi upoznavanja o aktivnostima koje se vode na pripremi za otvaranje mljekare, organizovanje otkupa mlijeka i podsticajima koji se nude, te ostalim uslovima saradnje.