projekat "EU4DigitalSME"

Otvoren javni poziv za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća u BiH

EU4DigitalSME

Projekat se realizuje u svrhu tehnološke inovacije u malim i srednjim preduzećima, zasnovanih na digitalnim rješenjima, a u cilju smanjenja negativnih efekata pandemije COVID-19 na ekonomiju u BiH, izjavio je Donald Prohaska, zamjenik menadžera projekta

U okviru projekta “EU4DigitalSME” danas je u Sarajevu otvoren Javni poziv za prijavu projekata iz oblasti digitalnih inovacionih hubova (DIH) u Bosni i Hercegovini, u cilju digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prezentacija Javnog poziva za prijavu projekata iz oblasti digitalnih inovacionih hubova (DIH) održana je u Sarajevu, a događaj se realizuje u okviru projekta pod nazivom “EU4DigitalSME: EU podrška za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini”. Projekat implementira Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je istaknuto, digitalni inovacioni hubovi postaju stvarnost i u Bosni i Hercegovini, najviše kroz inicijative i projekte koji se realizuju u okviru međunarodne razvojne saradnje.

Jedan od ciljeva je podrška uspostavi funkcionalnih DIH-ova koja će omogućiti pogodno okruženje za podršku digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

“Projekat se realizuje u svrhu tehnološke inovacije u malim i srednjim preduzećima, zasnovanih na digitalnim rješenjima, a u cilju smanjenja negativnih efekata pandemije COVID-19 na ekonomiju u BiH”, izjavio je Donald Prohaska, zamjenik menadžera projekta.

Dodao je da programska komponenta, koju implementira GIZ, otpočela je u septembru 2021. godine i trajaće do avgusta 2024, te je podržana u iznosu od pet miliona eura od EU, dok je njemačko Ministarstvo za međunarodnu saradnju učestvuje sa 1,1 miliona eura.

Na današnjem događaju učesnici su informisani o projektnim detaljima, konceptu Digitalnih inovacijskih HUB-ova, opštim odrednicama javnog poziva namijenjenog prijedlozima uspostave funkcionalnih DIH u Bosni i Hercegovini, a predstavljen je uspješan primjer primjene DIH-koncepta u regionu.

Javni poziv inicijativama koje se vide kao DIH-ovi trajaće do 28. februara 2022. godine.

“Za većinu malih i srednjih preduzeća digitalna transformacija je neminovnost, a Digitalni inovacioni hubovi su uskoro tu da je pretvore u realnost”, istakli su ranije iz GIZ-a.

HUB-ovi (čvorišta) za digitalne inovacije su predviđeni da budu tačka u kojoj kompanije mogu dobiti pomoć za prevazilaženje izazova digitalizacije i na taj način postanu konkurentnije.

DIH također pružaju inovativne usluge kao što je finansijsko savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju. Ekološki problemi se takođe uzimaju u obzir u skladu sa potrošnjom energije i niskom emisijom ugljika (CO2).