Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"jedan na jedan"

Otvoren program razmjene za rudarske regije na zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU

Program razmjene za rudarske regije1 (1)

Prijavljenima na raspolaganju finansirane studijske posjete, razmjena znanja i podrška stručnjaka

Regioni s ugljem na zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU pozvani su da se pridruže programu razmjene kako bi ubrzali pravedne lokalne energetske tranzicije. Program razmjene između regija uglja prilika je za regije da započnu direktan dijalog „jedan na jedan“, uče jedni od drugih i prenose znanje.

Program razmjene je dio Inicijative za regione s ugljem u tranziciji na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Inicijativu implementira Evropska komisija zajedno sa šest međunarodnih partnera saradnika: Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), the Sekretarijat energetske zajednice, Poljski Nacionalni fond za zaštitu okoliša i upravljanje vodama, i Evropski koledž u Natolinu.

Poziv svima koji se žele pridružiti programu razmjene kolega pokrenut je na inicijativnom godišnjem sastanku 24. juna/lipnja. Regioni s ugljem u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i EU pozvani su da učestvuju u programu razmjene. EU regioni koji su bivši regioni s ugljem, ili su predvodnici u odgovarajućim poljima (npr. tehnologija obnovljivih izvora energije, pametna specijalizacija) također su dobrodošli da se prijave.

Regioni koji učestvuju bit će upareni na osnovu njihovih interesovanja i stručnosti i izabrat će teme koje su relevantne za fazno ukidanje uglja što će biti detaljno istraženo. Prioritet će biti dat formiranju parova sačinjenih od jednog regiona s ugljem iz zapadnog Balkana ili Ukrajine i jednog regiona s ugljem iz EU. Međutim, ovo je fleksibilno i zasnovano na potrebama.

Svi regioni koji učestvuju imat će korist kroz finansirane studijske posjete, razmjenu znanja i podršku stručnjaka. Pored prilagođene stručne podrške, regioni će imati pristup savjetima od njihovih kolega kroz mogućnost praktičnog učenja i dobit će pristup alatima i podršci što će im pomoći da razmisle i procijene svoju dosadašnju tranziciju, kao i da mapiraju svoje sljedeće korake.

Zainteresirani aplikanti se pozivaju da se prijave do 15. septembra/rujna 2021. Informacije o prihvatljivosti i procesu prijavljivanja su dostupne na web stranici programa. Za više informacija kontaktirajte exchangeWBUA@coalregions.eu