Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu: Ove godine 250 izlagača iz BiH i regije

sajam(2)

Svečanom ceremonijom danas je u Gradačcu otvoren 42. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, na kojem se predstavlja 240 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije.

Prema riječima Hašima Šabanovića, direktora firme Gradačački sajam, koja je organizator ove tradicionalne manifestacije, sajam je prilika za izlagače da se približe kupcu. Kao prateći sadržaji sajma, ističe Šabanović, bit će organizovana predavanja, savjetovanja i okrugli stolovi o temama iz poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, istakao je da ga raduje povećanje broja izlagača.

˝Ove godine, kada sve sajamske manifestacije bilježe pad izlagača, ovdje je primjetno povećanje od 10 posto. Time se šalje poruka o potrebi jedinstvenog bh. tržišta i jedinstvenih podsticaja, koji ne bi trebali biti samo na nivou entiteta. Proizvoditi hranu u Bosni i Hercegovini znači biti suočen sa nelojalnom konkurencijom i brojnim nedaćama˝, rekao je Gutić.

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, koji je ovaj, najstariji sajam u BiH, zvanično proglasio otvorenim, rekao je da će narednih dana Gradačac biti mjesto gdje će stručnjaci pomicati znanja iz oblasti poljoprivrede.

˝Naša zemlja posjeduje kapacitete za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada FBiH čini sve napore da poveća tržište. Danas počinje izvoz mlijeka u Evropsku uniju, a ima naznaka da bi se mogla uspostaviti saradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima˝, rekao je Novalić, dodajući da je ovaj sajam, koji će trajati četiri dana, simbol ekonomskog rasta, saradnje i prosperiteta.