Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren treći energetski samit u BiH

energetski sumit neum 2017

Treći energetski samit u Bosni i Hercegovini, koji će trajati od 4. do 6. aprila, otvoren je popodne u Neumu u prisustvu brojnih međunarodnih predstavnika, vlasti svih nivoa iz Bosne i Hercegovine te svih relevantnih predstavnika energetskog sektora u zemlji – elektroprivrednih preduzeća, privrednih komora, malih i srednjih preduzeća. Učesnici su također i parlamentarci te druge međunarodne organizacije i donator koji djeluju u sektoru.

Samit su najavili projekt Američke agencije za međunarodni razvoj – Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekata “Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH” i “Poticanje energetske efikasnosti u BiH”.

Ovaj skup je nastavak dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povojnijeg tržišno orijentiranog ambijenta. Neke od tema će se odnositi na budućnost tržišta električne energije, tržišno planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforme šema poticaja za obnovljive izvore energije.

Učesnicima samita obratila se ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack koja podsjeća da njena zemlja još od 1996. godine pruža podršku BiH u energetskom sektoru. Ona naglašava tehničku suradnju jer električna energija, kako je napomenula, zahtijeva bitna tehnička pitanja koja se odnose na mreže. Cormack naglašava i regulatorni nadzor u ovoj oblasti te bitne temeljite sektorske promjene.

Pristupanjem Energetskoj zajednici, Bosna i Hercegovina je prihvatila niz obaveza u prilagođavanju zakonodavstva evropskim standardima. BiH mora ispuniti sve obaveze za uspostavu liberalnog energetskog tržišta i nužno dodatno ojačati sigurnost snabdijevanja. Sanacija, obnova i izgradnja elektrana su potrebni kako bi zemlja zadržala komparativnu prednost izvoznika električne enregije, kazala je američka ambasadorica.

Koncept energetske efikasnosti je još jedna obaveza članstva u Energetskoj zajednici, a BiH mora početi aktivirati inače veliki potencijal koji između ostalog donosi nova radna mjesta. Energetska sigurnost je ključna za svaku zemlju, zaključila je.

Cormack je kazala i da su energetika i energija veliki izazov u BiH te da je najvažnije usvojiti neophodne zakone kako bi se udovoljilo zahtjevima Energetske zajednice. Ambasadorica se nada da će lideri u BiH razgovarati o strategiji na državnom nivou koja bi omogućila prednosti svim građanima, kao i da će međunarodna zajednica i mediji moći objasniti javnosti prednosti modernizacije sektora u zemlji izvoznici električne energije.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Christianne Hohmann smatra da je samit u Neumu važan događaj ne samo u BiH već i u regiji. Budući da se održava u zemlji izvoznici električne energije, važno je što okuplja sve predstavnike od lokalnog do državnog nivoa, naglasila je.

– Drago mi je što su Sjedinjene Države i Njemačka se ujedinile u okupljanju svih aktera energetskog sektora – rekla je Hohmann naglasivši da tokom samita očekuje kvalitetnu razmjenu ideja kako bi Bosna i Hercegovina imala učinkovitiju i čišću energiju. I ona je naglasila značaj donošenja državne strategije koja će uključiti i pitanja obnovljive energije te energetsku efikasnost.

Vlada Njemačke se opredijelila za pridruživanje programu promocije obnovljive energije u BiH te uvođenje inovativnih tehnologija za korišćenje biomase. Njemačka je bila i ostaje pouzdan partner Bosni i Hercegovini u oblasti energije, zaključila je ambasadorica.

Federalni premijer Fadil Novalić je učesnicima samita rekao da je energija jedna od najvažnijih tema u cjelokupnoj privredi BiH u kojoj je taj sektor puno jači u odnosu na ostale, ali i da još ima puno neiskorišćenih potencijala.

Novalić tvrdi da njegova vlada, otkad je imenovana, u tom smilsu radi na pretvaranju riječi u djela te namjerava uložiti 331 milion KM u rudnike. Nakon restruktuiranja rudnika, namjerava početi intenzivnu gradnju energetskih potencijala, dodao je federalni premijer i u tom kontekstu naveo i sasvim novi projekat termoelektrane Banovići te među ostalim planove vezane za vjetroelektrane u Hercegovini i hidoelektranu Vranduk.

Rekao je također da treba donijeti nove zakone o koncesijama, jer je, na primjer, federalni zakon u ovoj oblasti neprovodiv, a Federacija ostvaruje beznačajne prihode od koncesija.

Novim zakonodavstvom treba povećati mogućnosti u ovoj oblasti, naglasio je premijer i dodao da treba pojačati međuentitetsku suradnju u usklađivanju propisa.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić učesnicima samita je rekao da je vlada tog entiteta opredijeljena za podršku uređivanju energetskog sektora prema evropskim standardima te dodao da vraćanje Bosne i Hercegovine u režim sankcija u pogledu zaakonodavstva o energiji i gasu nije dobar način jer je, po njegovim riječima, daleko bolje i efikasnije rješavati sporna pitanja dijalogom.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Sinno Khaldoun naglasio je ogromne energetske potencijele Bosne i Hercegovine dodavši da izbor potrošačima u energijskoj sigurnosti mora biti regulisan jer to između ostalog vodi zdravoj konkurenciji i prihvatljivim cijenama.

– Mi smo tu da pomognemo Bosni i Hercegovini ‘otključati’ potencijale koje ima. Vjerujem da će i samit u Neumu doprinijeti donošenju državne strategije – zaključio je ovaj evropski predstavnik.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač svjestan je, kazao je, da je nepopularan u zadnje vrijeme zbog vraćanja sankcija Bosni i Hercegovini, ali i podsjetio da je Energetska zajednica bazirana isključivo na vladavini prava, bez političkog upliva, kao i da samo vladavina prava može pokrenuti energetske potencijale koje BiH ima u izobilju, privući strane investicije i zaštititi potrošače.

– U sektoru gasa, Bosna i Hercegovina ne da ima loš zakon, tu vlada pravni haos a posebno u Federaciji. Nekima to odgovara, neki ostvruju profit, a Energetska zajednica samo želi zakon koji je za BiH međunarodna obaveza jer je članica te zajednice. Poštivanje obaveza je ključno za budućnost BiH – rekao je Kopač.

Izrazio je zadovoljstvo što je minister vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović najavio predlaganje nacrta zakona te dodao da će Energetska zajednica pružiti potrebnu pomoć. Kopač se nada da će konačno proraditi institucije BiH, rekao je.

Treći po redu energetski samit u Neumu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Samit će u nepuna tri dana trajanja otvoriti brojne teme poput strateškog planiranja i razvoja energetskog sektora, budućnosti tržišta električne energije, potencijala i mogućnosti energetske efikasnosti te aktiviranja tržišta energetskih usluga u BiH.