Biznis

Otvorena firma “Zeohem”, u izgradnju uloženo devet miliona franaka

07/05/2018

Fabrika “Zeohem” za preradu zeolita i hromatografskih gelova, u čiju izgradnju je uloženo više od devet miliona švajcarskih franaka, otvorena je danas u Zvorniku.

Fabriku su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora švajcarske kompanije “Kemi papir holding AG” /CPH Chemie + Papier Holding AG/ Peter Šaub i izvršni direktor te kompanije Peter Šildkneht.

Švajcarska firma “Zeohem”, koja je dio grupacije “Kemi papir holding AG, nedavno je pustila u pogone sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku.

Firma “Zeohem” iz Švajcarske kupila je prije nešto više od godinu dana 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta u Zvorniku sa namjerom da izgradi proizvodni kompleks koji bi proizvodio molekularna sita u prahu, specijalne zeolite, kao i silikatne hromatografske gelove.

Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer ova novoizgrađena fabrika u Zvorniku, osim postojećih u Švajcarskoj, SAD i Kini, svoje proizvode plasira na sve kontinente.

Nova fabrika “Zeohem” nedavno je počela sa radom i trenutno zapošljava 39 radnika.

Ovaj novi “evropski” pogon u Zvorniku nalazi se u neposrednoj blizini kompanije “Alumina”, koja je dugogodišnji partner “Zeohema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina i indirektni učesnik u projektu, navode iz ove fabrike.

Kamen-temeljac za izgradnju fabrike “Zeohem” u Zvorniku 6. marta 2017. godine položili su izvršni direktor kompanije “Zeohem” iz Švajcarske Alojz Valdburg Cial, ambasador Švajcarske u BiH Andrea Rauber Sakser, predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.