Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID

Otvorena manifestacija ‘Buđenje Stoca’

stolac usaid
FOTO: Fena

Prisutne je pozdravio ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn koji je izrazio podršku važnoj investiciji “SEE Real Estate BH”

Panel diskusijom pod nazivom “Stolac Diaspora Business Sessions” u petak je u Stocu otvorena manifestacija “Buđenje Stoca”.

Manifestaciju je pokrenula tvrtka “SEE Real Estate BH” na čelu s Tanerom Aličehićem, u saradnji s Gradom Stocom, lokalnim inicijativama i uz podršku USAID projekta “Diaspora Invest”, te partnerima Ambasadom Švicarske, Njemačkom privrednom komorom u BiH, Sparkasse Bankom i Caritasom Švicarske, saopćeno je iz USAIDA-a.

“Veliko hvala Gradu Stocu i gradonačelniku, Javnoj ustanovi Radimlja i dragim Stočanima i Stočankama što su otvorili vrata svoje zajednice, te pokazali da ovaj grad prepoznaje dobronamjerne inicijative. Došli smo u Stolac kako bismo investirali u razvoj turizma i ugostiteljstva, kako bismo donijeli nova radna mjesta i učinili Stolac globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom. Danas ovdje započinjemo taj razgovor, prateći sve sjajne rezultate koje je lokalna zajednica već napravila”, poručio je Aličehić.

Prisutne je pozdravio ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn koji je izrazio podršku važnoj investiciji “SEE Real Estate BH”, kao investicije pokrenute zahvaljujući naporima bh. dijaspore u Švicarskoj i partnerima iz Švicarske.

“Želio bih se zahvaliti organizatorima na ovoj sjajnoj inicijativi. Otkako sam stigao u Bosnu i Hercegovinu, puno sam naučio o važnosti koju dijaspora ima za ovu zemlju. U Švicarskoj imamo između 60.000 i 70.000 osoba bh. porijekla, a većina njih održava bliske veze sa svojom zemljom porijekla. I dok je u početku dijaspora bila ključna kada se pogleda struktura novčanih doznaka iz inostranstva, šaljući novac svojim porodicama ovdje tj. natrag kući, danas je dijaspora postala izvor investicija”, rekao je Hunn.

O primjerima dobre prakse i investiranja u širu regiju, govorili su poduzetnici Zlatko Papac, Ramiz Zajmović i Jasmin Sinanović.

U okviru manifestacije “Buđenje Stoca” održana je degustacija domaćih vina i hrane te je odigran i rukometni turnir za djevojke iz cijele regije Hercegovine, a sutra će biti održan koncert Gradskog limenog orkestra.

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” potvrdili su da će ovaj projekt nastaviti raditi na podršci investicijama.

“Ulaganja dijaspore u lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine pokazuju da naša zajednica vani može biti pokretač razvoja. Ovakvi događaji su prilika da govorimo o tome, da ukažemo gdje mi možemo podržati naše investitore i šta su naši naredni koraci. Izuzetno je važno što se ovim događajem potvrdila pozitivna saradnja između investitora i jedinice lokalne samouprave te se nadamo da će to partnerstvo dati rezultate u budućnosti”, kazali su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Današnji dio programa je zaključila direktorica Javne ustanove “Radimlja” Stolac Maja Lopin koja je predstavila aktivnosti Grada Stoca u turizmu, kulturi i zaštiti kulturne baštine.