Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alipašino polje

Otvorena nova poslovnica Sparkasse Banke u Sarajevu

sparkasse novi grad.jpg

Ovo je jedna od tri nove lokacije na kojima će Sparkasse Banka biti dostupna klijentima u Sarajevu u ovoj godini

Sparkasse Banka danas je svečano otvorila novu poslovnicu u sarajevskoj Općini Novi Grad u naselju Alipašino polje, te je sada u Sarajevu prisutna na sedam lokacija.

Ovo je jedna od tri nove lokacije na kojima će Sparkasse Banka biti dostupna klijentima u Sarajevu u ovoj godini. Osim nove poslovnice na Alipašinom polju, banka je preselila poslovnicu iz naselja Dolac Malta u novoopremljeni, moderni ambijent u Core Business centru (bivša Villa Park) na Čengić Vili. Treća nova lokacija ove banke će uslijediti kroz preseljenje Sparkasse poslovnice u centru grada u drugoj polovini godine.

Foto: Sparkasse Banka

Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Banke je na otvorenju poslovnice Novi Grad gostima predstavio poslovni model i misiju banke da ne bude klasični ponuđač finansijske usluge, nego da aktivno gradi finansijsko zdravlje u zajednici u kojoj posluje.

„U prvoj liniji želimo biti bliži i dostupniji našim klijentima te jačamo prisustvo banke na najboljim lokacijama, počevši od Sarajeva. Biti prisutan naravno nije dovoljno – nastavljamo živjeti svoj poslovni model koji podrazumijeva da naše klijente, građane i privrednike, pratimo i podržavamo sa dobrim savjetovanjem i kreditnim modelima koji im omogućavaju da se razvijaju, ali i da prevaziđu finansijske izazove u manje dobrim vremenima, kao i naprednim digitalnim servisima koji im olakšavaju poslovanje sa bankom. Klijenti i zadovoljan tim su naravno u centru našeg djelovanja, ali smo vrlo svjesni da su uticaj i uloga banke u zajednici i ekonomiji mnogo dalekosežniji. Tu ulogu shvatamo vrlo ozbiljno te kao dobar „komšija“ nastojimo prepoznati i odgovoriti na specifične potrebe svih lokalnih zajednica u kojima djelujemo. Sa konkretnim i ciljanim inicijativama radimo na podršci onim sektorima i industrijama koji su ključni za kreiranje nove vrijednosti, radnih mjesta i održivosti ekonomije BiH“. Softić je pojasnio da su u fokusu tih inicijativa mali i srednji biznisi uključivo startupi, te poljoprivreda i turizam prema kojima će u ovoj godini izaći sa posebnim programima.

Amir Softić; Foto: Sparkasse Banka

Svečanom otvorenju je prisustvovao i zvanicama se obratio Gerhard Fabisch, predsjednik uprave Steiermaerkische Sparkasse, austrijske matične kuće Sparkasse Banke u BiH. Ova grupacija iza sebe ima 200-godišnju tradiciju bankarskog poslovanja, kroz koju se njen poslovni model dokazao kao finansijski uspješan i vrlo stabilan. Gospodin Fabisch je potvrdio opredjeljenost ove Grupacije za dugoročno poslovanje i održivo investiranje u BiH, što potvrđuje i ovo širenje mreže poslovnica.

Semir Efendić, Gerhard Fabisch i Amir Softić; Foto: Sparkasse Banka

Dolazak snažnog bankarskog brenda u Općinu Novi Grad Sarajevo te otvaranje radnih mjesta je pozdravio i njen Načelnik Semir Efendić, istakavši da je ova općina svakako dobro mjesto za bilo koje poslovno ulaganje, a da poslovnica banke doprinosi poslovnom ambijentu i kvalitetu života ljudi.

,,Imamo dobro iskustvo da svi oni koji jednom dođu, ne idu više iz Novog Grada, nastoje da se šire, nastoje da tu otvaraju dodatne poslove. Općina Novi Grad Sarajevo peta je po razvijenosti u Federaciji BiH po ukupnom indeksu. Možda dva važna podatka su i to da smo mi Općina sa najviše uposlenih po mjestu prebivališta, dakle najviše stanovnika Općine Novi Grad od svih i općina i gradova u FBiH, otprilike oko 40.000 stanovnika, sljedeći grad je Tuzla sa 10.000 manje. Velika je razlika između Općine Novi Grad i drugih općina po broju uposlenih. Prema prometu fiskalnih uređaja prva smo općina u FBiH i to zapravo govori o interesu i interesantnosti tržišta Novog Grada za sve vrste poslovanja. Sa bankama smo već ranije imali interesantne programe kao općina gdje smo se uključili u sufinansiranje kamatnih stopa, dijelom je u tome učestvovala i Sparkasse banka, sa skoro 50. miliona KM koje su plasirane u privredu Novog Grada po vrlo povoljnim kreditnim linijama. Moram istaći da imamo dobru saradnju sa bankarskim sektorom i radujemo se otvaranju i ove poslovnice u naselju Alipašino Polje”, rekao je načelnik Efendić.

Foto: Sparkasse Banka

U novoj poslovnici će građanima i privrednicima na usluzi biti tim iskusnih bankara sa svim finansijskim produktima i savjetovanjem, te zona sa uređajima koja zamjenjuje konvencionalne šalterske usluge i čini ih dostupnim 24/7. Time su i nove poslovnice banke dio koncepta digitalizacije – sa novim uslužnim modelom, poslovnice postaju centri za visoko-kvalitetno, individualno savjetovanje, dok se bazične usluge platnog prometa preusmjeravaju u digitalne zone i elektronsko/mobilno bankarstvo.

Sve nove poslovnice Sparkasse Banke ne nude samo savremen, prozračan i ugodan ambijent, nego su i u svom konceptu „održive“. To znači visoko energetski efikasne prostore, opremljene adekvatnim materijalima, koji u svojoj proizvodnji, transportu, upotrebi uvažavaju ESG principe i imaju pozitivan uticaj na okoliš.

Nova poslovnica Sparkasse Banke u sarajevskoj općini Novi Grad se nalazi u naselju Alipašino polje na adresi Trg međunarodnog prijateljstva bb.