Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena prva poslovnica Halkbanke u Srbiji

halkbanka

Prva poslovnica Halkbanke u Srbiji je danas svečano otvorena, a vrpcu su zajedno presekli ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay i predsednik upravnog odbora Halkbanke Mustafa Aydin, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsednik upravnog odbora Halkbanke Mustafa Aydin je podsetio da je ova banka prošle godine u maju kupila većinski deo nekadašnje “Čačanske banke” i dodao da je Halkbanka šesta po veličini u Turskoj te da širom sveta ima preko 17 hiljada poslovnica.

“Naša želja je da ostvarimo veće prijateljstvo, naša želja je da budemo most između dve zemlje, Turske i Srbije. Nije nam cilj da budemo najveća banka niti najača banka, naš cilj je da budemo prijateljska banka i da imamo što veći broj štedionica u Srbiji”, rekao je Aydin i dodao da je “cilj da se utrostruče bankarski odnosi sa Srbijom”.

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci naveo je da je za saradnju između ekonomije dve zemlje potrebna jedna banka te da njegov tim i on veruju da će ova banka pospešiti saradnju između Turske i Srbije.

“Ja verujem da će preduzimači i ekonomisti imati priliku da ulažu mnogo više nego što su do sada ulagali, jer se ova Halkbanka nalazi istovremeno u Turskoj i Srbiji, što će predstavljati olakšicu na obe strane i za kredite”, rekao je Zeybekci.

On je dodao da sa svojim timom podržava investicije u Beogradu i Srbiji te da je u sklopu toga održan i susret u Beogradu, na kojem su predstavnici ekonomija Srbije, Turske i BiH imali priliku da potpišu sporazum, koji će omogućiti više uspeha investitorima sve tri zemlje.

“Moram naglasiti da je 1930. godine kada Halkbanka nastala, bila mala banka, ali vidite da je vremenom porasla u giganta. Budite sigurni da ono što radi Halkbanka u Turskoj, to će raditi i u Srbiji, imaće ulogu da sve male firme ubuduće sakuplja u veće zajednice”, kazao je Zeybekci.

Ljajić je rekao da je rekao da su očekivanja i interesovanja za Halkbanku u Srbiji velika i da se nada da će ova banka uspeti ispuniti očekivanja.

On je dodao da svi zajednu očekuju da se tri stvari ispune u periodu pred nama. Prva stvar je povećanje konkurencije na bankarskom tržištu u Srbiji, drugo je brzo otvaranje filijala po čitavoj Srbiji i upoređujući sa Makedonijom u kojoj do sada postoje 33 filijale, očekuje da će u dogledno vreme u Srbiji biti otvoreno 100 filijala.

“Poslednja i najvažnija stvar tiče se sigurnosti koju Halkbanka predstavlja. To je najbolji signal i najbolja preporuka za sve turske kompanije da dođu i investiraju u Srbiju, jer i sama najava dolaska Halkbanke u maju je pojačala interesovanje turskih investitora”, istakao je Ljajić.