Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala

Otvoreno pismo Fadilu Novaliću: Razmislite još jednom prije nego što bude kasno

novalic34 (1)

Premijeru, Vi najbolje znate zašto ste to sve predložili, a Sindikat zna šta mu je činiti ukoliko ovaj zakon (opet po hitnom postupku) ne bude povučen iz daljnje procedure

Povodom jednostranog utvrđivanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i upućivanja po hitnom postupku u daljnju proceduru, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u F BiH oštro osuđuje način na koji je Vlada F BiH donijela Odluku da zakon u formi prijedloga bude upućen u daljnju parlamentarnu proceduru.

Osim što „neusaglašenim“ prijedlogom izmjena i dopuna zakona o radu, Vlada F BiH u korist poslodavaca, uvodi mogućnost otpuštanja radnika bez ikakvih prava, radnicima se na perfidan način smanjuju sva ostala ustavom zagarantovana prava iz radnog odnosa, saopćeno je iz ovog Sindikata.

“Krijući se iza epidemije, Vlada onemogućava slobodno korištenje ustavnih prava svakog radnika Federacije Bosne i Hercegovine te se usuđuje ograničavati radna prava, zaboravljajući činjenicu da su radnici ti koji drže privredu Federaciju Bosne i Hercegovine u životu. Sramotno i nemoralno je što na ovakav način postupate sa radničkom klasom.

Osim eklatantno navedenih primjera smanjenja radničkih prava Sindikat nije naišao niti na jednu odredbu u prijedlogu zakona koja bi odgovorila trenutnom stanju uzrokovanom epidemijom. Sve izmjene i dopune kao da su pisane po volji raznih lobija (poslodavaca), a ovjerene pečatom ministarstva.

Premijeru, Vi najbolje znate zašto ste to sve predložili, a Sindikat zna šta mu je činiti ukoliko ovaj zakon (opet po hitnom postupku) ne bude povučen iz daljnje procedure. Primjereno epidemiji odgovorićemo po principu „Vi ste to izazvali sada snosite posljedice“, stoji u saopćenju Sindikata koji je potpisala predsjednica Kata Iveljić.