Ovako će izgledati aerodrom u Tuzli nakon rekonstrukcije (FOTO)

aerodrom-u-tuzli-1

Nedavna vijest da Međunarodni aerodrom Tuzla planira zaposliti 25 novih radnika, te da aviokompanija Wizz Air uvodi novih šest linija, privukla je pažnju velikog dijela bh. javnosti.

Dodali se tome i uvođenje cargo saobraćaja, ne čude planovi rukovodstva Aerodroma o planovima rekonstrukcije koja treba uskoro da uslijedi.

Prema riječima Rifata Karasalihovića, direktora Aerodroma, rekonstrukcijom i nadogradnjom putničkog terminala bit će stečeni uslovi za opsluživanje više od pola miliona putnika godišnje.

Kompletna rekonstrukcija i proširenje terminala koštat će oko 4,5 miliona KM koje će obezbijediti Aerodrom, dok će polovina sredstava biti namaknuta iz budžeta TK i Federacije BiH.

Uz navedenu rekonstrukciju, koju će izvesti firma odabrana na tenderu, bit će obnovljena i pista, kao i prilazna svjetla na njoj.

Procvat Međunarodnog aerodroma u Tuzli uslijedio je nakon letova niskobudžetne kompanije Wizz Air koja planira uvesti još novih linija, te obučiti i zaposliti 40 radnika.

Također, ova mađarska kompanija će na tuzlanski aerodrom stacionirati i drugi bazni avion.

Novi avion će omogućiti Wizz Airu i povećanje broja sedmičnih letova na postojećim rutama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg, Malmo, Frankfurt Hahn…

Wizz Air je također pokrenuo nedavno i dvije nove rute iz Tuzle, za Billund i London, dok će u decembru biti ostvaren i prvi let za Berlin.

Što se tiče naredne godine, podsjetimo, od marta su planirani i letovi za Bratislavu, Köln, Friedrichshafen, Nürnberg i Växjö.